Sport

23. teniski turnir „Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2019“ od 19. do 24. augusta

Teniski turnir “Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2013 – Memorijal: Namik Terzimehić i Juan Antonio Samaranch” za teniserke i tenisere do 16 godina održat će se u periodu od 19. do 24. augusta ove godine na teniskim terenima GTA Teniske akademije u Hotonju, najavljeno je danas na konferenciji za novinare organiziranoj ovim povodom.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić je, uime resornog ministarstva i Kantona Sarajevo koji su generalni pokrovitelji ovog turnira, istakao da kada organizaciju radi dobra i uspješna ekipa onda je lako biti pokrovitelj jednoj ovako značajnoj sportskoj manifestaciji.

Najavio je da će Ministarstvo i ubuduće podržavati organizaciju ovog turnira te zaželio puno sreće i uspjeha svim ovogodišnjim učesnicima.

Direktor Teniskog saveza Bosne i Hercegovine Senad Hadžimešić je kazao da turnir traje 23 godine, jedni je turnir prve kategorije u regiji, odnosno turnir prve kategorije u Evropi koji ima samo 12 evropskih gradova.

“Teniski savez je zadovoljan organizacijom i timom ljudi koji radi na tome uz podršku  Kraljevskog kluba iz Barcelone ‘RTC Barcelona-1899’ i njegovog predsjednika Juana Maria Tintorea. To je klub sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je najpoznatiji Rafael Nadal”, kazao je Hadžimešić

Predsjednik Teniskog kluba “Tenis PRO 1996” Haris Kafedžić je naglasio da će i ove godine Grad Sarajevo ugostiti preko stotinjak teniserki i tenisera iz mnogih evropskih zemalja.

„Interes za ovogodišnji evropski teniski turnir prevazišao je sva naša očekivanja. Prijavljeno je ukupno 175 takmičarki i takmičara iz 24 države, i to: Njemačke, Italije, Rusije, Bjelorusije, Mađarske, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Turske, Grčke, Austrije, Poljske, Crne Gore, Francuske, Češke Republike, Latvije, Holandije, Portugala, Velike Britanija, Slovačke, Bugarske, Poljske, Makedonije, Belgije  i Bosne i Hercegovine. Ove godine imamo prijavljene igrače, čak i iz SAD-a. Budući da je kostur na 32 igrača, u konkurenciji je ostalo oko 80 teniserki i tenisera iz 15 zemalja i to iz: USA, Velike Britanije, Njemačke, Rusije, Italije, Poljske, Republike Češke, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine”, najavio je Kafedžić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje istakao je kako će iz BiH nastupiti 40 tenisera i teniserki.

„Iako je ovo zvanično 19. turnir po redu u sklopu našeg članstva u Tennis Europe (TE), mi smo sarajevskoj teniskoj publici poznati već 23 godine. U prethodnom periodu, izgradili smo renome turnira i podigli ga na razinu evropskih teniskih turnira za juniore, što pokazuje i naše članstvo u TE i prefiks prve kategorije“, kazao je Kafedžić.

Dodao je kako i ovoga puta izuzetnu čast organizatorima turnira predstavlja dolazak predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899 Juana Marie Tintorea, koji će kao posebni izaslanik gradonačelnice Barcelone pobjednicima uručiti pehare koje donosi kao poklon grada Barcelone našem turniru.

Najvažniji sportski cilj ovog turnira je pomoć našim mladim teniserima da dođu do bodova  i da popravljaju svoj plasman na juniorskoj listi Tennis Europe.

Ono na što su organizatori posebno ponosni jeste činjenica da su na ovom turniru nastupala, sada već renomirana teniska imena poput: Marina ČILIĆA, trenutno 5. teniser na ATP listi, Damira DŽUMHURA, našeg najuspješnijeg tenisera svih vremena, Mirze BAŠIĆA, pobjednika 2008 god. Ivana DODIGA, Aldina ŠETKIĆA, Nine HASANDEDIĆA, pobjednika 2009 g., Mervane JUGIĆ, Jasmine TINJIĆ, Dee HERDŽELAŠ, te tenisera u usponu, poput Danila MEDVEDEVA, Lasle DJERE, Ante i Mate PAVIĆA, Peđe KRSTINA,  koji su bili pobjednici ovog turnira, i mnogih drugih koji su doprinijeli visokom renomeu turnira.

U organizacionom timu turnira nalaze se mladi ljudi, nekadašnji aktivni teniseri i članovi kluba, a danas treneri novih naraštaja bh. tenisera. Uz pomoć menadžmenta kluba TK Tenis Pro, podrške Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i sponzora, ovaj turnir iz godine u godinu poprima odlike velikog evropskog teniskog turnira.

Podjećamo da su prošlogodišnji pobjednici Petar NESTOROV iz Bugarske i Fatima IDRIZOVIĆ iz Srbije.  

Na kraju današnje press konferencije direktor Teniskog saveza BiH Hadžimešić je uručio ministru Kuriću zahvalnicu zbog dosadašnje podrške organizaciji ovog turnira, ali i teniskom sporta uopšte.

U okviru ovog turnira planirane su sljedeće aktivnosti i događaji:

18.08.2019. – od 09:00 sati : Kvalifikacioni mečevi („GTA – Hotonj”)

20.08.2019. – od 19:00 sati : Sveč. ceremonija otvaranja turnira („GTA – Hotonj“)

20.08.2019. – od 09:00 sati : Glavni turnir („GTA – Hotonj”)

22.08.2019. – od 09:00 sati : ¼ finalni mečevi

23.08.2019. – od 10:00 sati : ½ polufinalni mečevi

24.08.2019. – od 10:00 sati : Finalni mečevi i ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela pehara i nagrada.

Comment here