Sport

7 malo poznatih činjenica o Muhamedu Aliju

Muhamed Ali rođen Cassius clay Jr. bio je američki bokser koji je poznat kao “The greatest of all TIME“  prema mnogim ocjenama najbolji bokser  u historiji ovog sporta te jedan od najvećih sportista 20. stoljeća. Od samog početka karijere pokazivao je vanserijski talenat za boks.

  1. Već od ranih dana prakticirao je netipičan način borbe sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao „letim kao leptir a bodem kao osa“. U amaterskom boksu karijeru je završio osvajanjem zlatne medalje na Olijmpiskim igrama u Rimu. 
  2. Kao profesionalni bokser Muhamed Ali je bio nada i uzor mnogim afroamerikancima koji do tada nisu imali uzora i nekog ko bi se  borio za njihov glas  u američkom društvu. Čak i u današnjem modernom društvu on predstvalja simbol slobode i ustrajnosti za afroameričku populaciju u Sjedinjenim Američkim Državama.
  3. Na olimpijske igre 1960 g. u Rimu tada poznat kao Cassius Marcellus Clay, Jr. Predstavljajući se prvi put u Italiji na internacionalnoj sceni boksa, bio je zapamćen kao glasni i šarmanti tinejdžer. To je bio početak njegove dugogodišnje karijere.
  4. Promjena imena se desila neposredno poslije osvajanja titule tada pod javnim uticajem nacije islama peuzima ime Cassius X po ugledu na Malcoma X-a. Nacija islama predstvlja borbu crnačkog stanovništva u SAD-a te tadašnji vođa nacije islama Elajdza Muhammed mijenja ime Cassiusu x-u ime Muhamed  Ali.
  5. Njegova sportska karijera trajala je od 1960. do 1981. godine kada je boksao svoj posljednji meč.  Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu imao je 1964.  Godine kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonnyja Liston. Svoju karijeru je završio je sa 56 pobjeda i 5 poraza sveukupno boksovao je 61 profesionalni meč.
  6. U njegove najveće pobjede uključuju se pobjede protiv: Džo Frejzera   i George Foremana.
  7. Kroz sve svoje godine bokserske karijere Muhamed Ali se osim bokserskim talentom isticao i brojnim kontroverznim izjavama i ponašanjem kao sto su prelaz na islam te vješto korištenje medijske pozornosti.

Muhamed Ganija

Comment here