Savjeti

7 tajni koje čine da vaša kafa bude jako zdrava

Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. I mnogi znanstvenici tvrde da je i jedno od najzdravijih. Za neke ljude to je najveći izvor antioksidanata u prehrani, koji višestruko nadmašuje voće i povrće.

Evo nekoliko savjeta da vaša kafa postane još zdravija:

1. Izbjegavajte kofein nakon 2 sata poslije podne

Kafa je jedan od najbogatijih prirodnih izvora kofeina u prirodi. Kofein je stimulans, što je jedan od glavnih razloga zašto je kafa toliko popularna. Daje vam energiju i pomaže vam da ostanete budni kad osjetite umor.
Ali ako pijete kafu nakon dva sata po podne, to vam može ometati san. Loš san povezan je sa svim vrstama zdravstvenih problema. Nisu svi jednako osjetljivi na kofein, tako da neko može sasvim normalno zaspati ako popije kafu i nakon dva sata, ali doktori savjetuju osobama koje su osjetljive na kofein da izbjegavaju konzumaciju nakon dva sata.

2. Ne šećerite kafu

Iako je kafa sama po sebi zdrava, lako je možete pretvoriti u nešto štetno. Za to je najbolji način da u kafu stavite gomilu šećera. Prerađeni šećer je vjerojatno jedan od najgorih sastojaka u modernoj prehrani. Šećer je uglavnom zbog velike količine fruktoze povezan sa svim vrstama ozbiljnih bolesti poput pretilosti i dijabetesa.
Ako ne možete da pijete nezaslađenu kafu, onda koristite prirodni zaslađivač poput stevije.

3. Odaberite kvalitetnu kafu, po mogućnosti organsku

Kvaliteta kafe može varirati ovisno o načinu prerade i načinu uzgoja. Zrna kafe obično su prskana sintetičkim pesticidima i drugim hemikalijama koje nikada nisu bile namijenjene ljudskoj prehrani.
Međutim, zdravstveni učinci pesticida u hrani su kontroverzni. Postoje ograničeni dokazi o štetnosti pesticida ako se u ishrani pronađu u velikim količinama. Ipak, ako ste zabrinuti zbog sadržaja pesticida u kafi, razmislite o kupovini organskih zrna kafe. Oni bi trebali sadržavati puno niže količine sintetičkih pesticida.

4. Nemojte piti previše kafe

Iako je umjeren unos kafe zdrav, prevelika konzumacija može umanjiti ukupne zdravstvene koristi koje nam kafa nudi. Prekomjerni unos kofeina može imati različite štetne nuspojave, iako osjetljivost ljudi varira. Naučnici sugerišu da su dvije šolje kafe sasvim dovoljne na dnevnoj bazi.
Kod konzumiranja kafe najvažnije je izbalansirati koristi i rizike. Slušajte svoje tijelo i ne konzumirajte više nego što možete podnijeti.

5. Dodajte malo cimeta u kafu

Okus cimeta se odlično uklapa sa okusom kafe. Studije pokazuju da cimet kod dijabetičara može smanjiti razinu glukoze, holesterola i triglicerida. Ako vam treba neki okusu kafi, pokušajte dodati cimet. Iznenadit ćete se kada osjetite tu izvanrednu kombinaciju okusa.
Pazite da ne pretjerate sa cimetom, jer pretjerana količina cimeta ima negativne učinke na vaše zdravlje.

6. Izbjegavajte masne i umjetne kreme koje se dodaju kafi

Komercijalni kremasti proizvodi sa niskom masnoćom i umjetnim kremama obično su visoko prerađeni i mogu sadržavati sastojke koji nisu sigurni za vaše zdravlje.
Uglavnom, prirodni sastojci su svakako bolji izbor. Umjesto nemasnog vrhnja razmislite o dodavanju punomasnog mlijeka u kafu. Studije pokazuju da mliječni proizvodi sadrže neke važne hranjive tvari. Na primjer, mlijeko je izvrstan izvor kalcija i može umanjiti rizik od osteoporoze i lomova kostiju.

7. Dodajte malo kakaa u kafu

Kakao je ispunjen antioksidansima i povezan je sa svim vrstama zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti. U kafu dodajte jednu kašičicu kakaa, ne samo zbog boljeg okusa kafe, već i zbog zdravstvenih koristi koje nudi kakao.

Comment here