LifestyleSavjetiSvijet

Ako namjeravate ljetovati u Albaniji ovih pet stvari morate znati

Ma koliko mislili kako se Albanci mnogo razlikuju od nas, uvjeravamo vas da griješite…

Štaviše ovi Balkanci važe za jako gostoljubiv narod, a vodeći se dobrom starom da je njihova “kuća – kuća za Boga i prijatelja” iz godine u godinu privlače sve veći broj turista.

Ovoga puta za vas izdvajamo pet nevjerovatnih stvari koje sigurno niste znali o ovoj zemlji, a na vama je da razmislite…

Albanske plaže ne izgledaju onako kako mislite

Vjerovali ili ne, Albanija ima 450 kilometara morske obale koja ostavlja bez daha! Na nekim plažama bi moglo da vam se učini da ste umjesto na Balkanu negdje u Južnoj Americi. Među najčarobnijima su one u primorskom seocetu Ksamil smještenom blizu grada Sarande, na nekih 650 km od Sarajeva. 

Bijele pješčane plaže, i čista ne previše hladna i duboka voda glavne su karakteristike ovog mjesta. Interesantno je da je prostor tako iskorišten da djeluje kao da nikada nema gužve. 

Ksamil plažu možete posjetiti i ukoliko odsjedate u obližnjem većem gradu Sarande gdje se nalazi još jedna plaža koja ostavlja bez riječi – Borš Sarande.

Zovu je i “biser južne Albanije”, a dužinom od više od pet kilometara sa ponosom nosi i titulu najduže plaže na Jonskom moru.

Plavo oko je najljepši izvor na svijetu 

“Plavo oko” (“Syri i Kalter”) – izvor čiste, plave vode sa dubinom većom od 45 metara koji, zbog površinskih mjehurića podsjeća na ljudsko oko sa nešto tamnije plavom zjenicom jedan je od najljepših na svijetu.

Ovaj geološki fenomen tektonskog porijekla sa 18 izvora koji izviru iz kraškog tla nalazi se 25 kilometara od Sarande, na putu prema Tepeleneu, u blizini impresivnog tradicionalnog sela Musine.

Selo je sazdano od kamenih kuća, a smješteno u bajkovitu sredinu – između šuma bora, jele, lješnika, oraha i voćnjaka trešnje, koja, kao i drugo voće, u ovom području Albanije dobro uspijeva.

Interesantno je da su posjete “Plavom oku” u komunističko vrijeme bile dozvoljene samo najvišim zvaničnicima.

Albanci imaju najbolji konjak na svijetu  – “Skenderbeg”

Najstarija fabrika čuvenog albanskog konjaka “Skenderbeg” nalazi se u Draču, gradu na samo 33 kilometara od Tirane, koji u sezoni poseti oko 600.000 turista. Malo je onih koji ne znaju, tek da podsjetimo da je ovaj konjak jedno od najpopularnijih i najcjenjenijih pića koje se proizvodi u Albaniji.

Kad grožđe sazri podleže procesu fermentacije na kontrolisanoj temperaturi, od čega se dobija vino određenih karakteristika.

Vino se potom premešta u bakarne posude, gde se vrši destilacija dok ne postane kristalno bistar alkohol vrhunskog kvaliteta.

Ovako dobijen alkohol stari tri godine u hrastovim buradima, odakle se i dobija jedinstvena aroma za ovaj izuzetan konjak.

Nekada su bili samo bunkeri, a danas… 

Prije četiri decenije Enver Hodža je naredio izgradnju više od 750.000 bunkera po cijeloj Albaniji u slučaju iznenadnog napada neprijatelja.

Interesantan je podatak da kada se broj stanovnika Albanije podijeli sa brojem bunkera izlazi da je u svaki, u slučaju invazije, trebalo da se smjesti po četvero ljudi.

Nakon kolapsa komunističkog režima napušteni bunkeri na Jadranskoj obali “vratili su se u igru”, ali ovoga puta u sasvim drugoj funkciji.

Umjesto da budu zabranjena zona za one koji dolaze “sa strane”, oni su postali prava turistička atrakcija.

Albanci imaju najljepše pravoslavne crkve na svijetu

U post-socijalističkoj eri, Albanska pravoslavna crkva baš kao i njene “sestre-crkve” u Istočnoj, Centralnoj i Južnoj Evropi, borila se svim silama da obnovi ruševine iz doba ateizma.

A, za tako nešto trebalo je i snage i hrabrosti, naročito ako se uzme u obzir da su za vrijeme vladavine Envera Hodže skoro sve bogomolje bile sravnjene sa zemljom.

Uništeno je više od 1.600 manastira i crkava, a od 440 sveštenika, kažu, samo 22 je ostalo u životu i to radeći uglavnom kao zanatlije. Crkve koje nisu srušene mahom su pretvarane u garaže, magacine, štale za stoku ili su jednostavno ostavljane da propadaju.

Danas, putujući kroz ovu zemlju možete da naiđete na veličanstvena obnovljena zdanja “božjih kuća”! Među njih se smjestilo čak 250 pravoslavnih hramova i mnoštvo manastira.

Nema zvaničnih podataka, tek smatra se da pravoslavnih vjernika ima između 260.000 i 520.000. Crkva obuhvata eparhije: Tirana-Drač, Berat, Đirokastra i Korča, a pravoslavni Albanci uglavnom žive na jugu zemlje i u gradovima Tirani i Draču.

Comment here