EkonomijaSvijet

Američke tarife mogle koštati Volkswagen do 2,8 milijardi dolara, navodi se u izvještaju

Američke tarife mogle koštati Volkswagen do 2,8 milijardi dolara, navodi se u izvještaju

FRANKFURT – Najveća prijetnja profitu Volkswagen grupe za 2019. godinu su potencijalne tarife iz Sjedinjenih Država koje bi proizvođaču automobila moglo koštati do 2,5 milijardi eura (2,8 milijardi dolara), izjavio je izvršni direktor Herbert Diess za Financial Times.

“Opet postaje napeto”, kazao je Diess za ovaj list.

“Znate da je šteta, jer je ne možemo riješiti iz automobilske industrije. To je više pregovaranje o tarifama između Evrope i Sjedinjenih Država.”

Analitičari iz londonskog Evercore ISI-ja kažu da bi uvođenje tarifa moglo koštati proizvođače automobila 2,5 milijarde eura godišnje, oko 13 posto očekivane zarade.

“U najgorem slučaju, to bi verovatno bilo blizu stvarne cifre” rekao je Diess o Evercore projekciji.

Njemački proizvođači automobila najviše su izloženi riziku od tarifa za automobile koje izvoze u SAD iz Evrope, iako su smanjili potrebu za uvozom vozila izgradnjom američkih postrojenja.

SAD je drugo po veličini tržište za Mercedes i BMW automobile. VW, Audi i Porsche brendovi VW Grupe prodaju vozila u SAD-u

Predsjednik Donald Trump izjavio je da će nametnuti carine na automobile koji se uvoze iz Europske unije ako američki razgovori s blokom ne donesu novi trgovinski sporazum.

U toku vikenda, očekivalo se da će poverljivi izveštaj ministarstva za trgovinu poslati predsedniku da se oslobodi put kojim bi mogao da ugrozi tarife do 25 procenata na uvezene automobile i auto-delove, označavajući uvoz kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Comment here