Tehnologija

Appleov iPhone 2020 će imati moćniju 3D kameru, navodi se u izvještaju

Novi-iPhone-2020-3D-Kamera-iPhone-Kamera-novo

Apple ulaže sve u 3D tehnologiju.

Novi izveštaj Bloomberga , koji prenosi informacije od ljude koji su upoznati sa Appleovim planovima za nadolazeće modele iPhona, tvrdi da kompanija planira da pusti u proizvodnju iPhone uređaje sa moćnijim, laserskim 3D fotoaparatom, već 2020. godine

Prema pomenutom izvještaju, to neće biti samo mala nadogradnja trenutne 3D kamere, koja pokreće  Face ID tehnologije trenutnih modela iPhona.
Nova, laserska kamera (za razliku od tačkaste tehnologije koju Apple trenutno koristi) će raditi “do oko 4,5 metra” udaljenosti od iPhone-aa, što znači da će biti više od dosadašnjeg prepoznavanja lica.

Ova nova kamera će povećati kvalitet redovnih fotografija tako što će omogućiti bolju dubinu snimanja glavne kamere, kažu izvori iz Bloomberga.

Ali primarna upotreba ove nadogradnje će biti proširena stvarnost, jer će omogućiti bolje postavljanje virtuelnih objekata na ekran. Apple je u proteklih nekoliko godina intenzivno ulagao u AR (Augmented reality – Proširena stvarnost), demonstrirajući tehnologiju na gotovo svakom važnijem događaju – ali izvan Pokémon Go-a, nije bilo mnogo top aplikacija koje bi korisnike natjerale da padnu u nesvijest.

U izvještaju se dalje navodi kako bi ova kamera mogla biti uvod u AR slušalice koje bi Apple mogao lansirati još 2020. godine.

Interesantno, izvori kažu da ova nova kamera može debitovati na uređajima iPad iPad Pro 2020, koji se obično lansira u proljeće, iako bi to bilo prilično netipično za Apple, koji je imao praksu u prošlosti da glavne značajke
lansira na iPhone-u, a zatim ih počne primjenjivati i na drugim uređajima.

Pored laserske 3D kamere, Bloombergov izveštaj opisuje i druge karakteristike za buduće iPhon uređaje, o kojima smo već čuli – uključujući i treću kameru, USB-C port (umesto Lightninga) i bolje alate slikanja.

Comment here