Svijet

ČINJENICE O KATEDRALI NOTRE-DAME KOJE MORATE ZNATI

Prema legendi, katedrala je izgrađena u 12. stoljeću, za vrijeme za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja. Taj je pariški biskup navodno imao viziju o najljepšoj katedrali, koju je tad i nacrtao u blatu gradilišta budućeg hrama, na mjestu gdje je srušena stara crkve.

Sredinom 13. stoljeća izgrađeni su joj tornjevi, visoki 69 metara, a dovršena je sredinom 14. stoljeća, kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti.

Kamen temeljac za crkvu Notre Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio u broju stanovnika i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva.

Gradnja će se nastaviti veći dio idućeg stoljeća, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. stoljeću. Kameni radovi na pročelju i vitraji oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

Građevinom dominiraju dva zvonika iz 13. stoljeća. Takozvani “bourdon”, najveće zvono, naziva se “Emmanuel”.

Do vrha zvonika vodi 387 stepenica koje posjetitelje vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i promatra Pariz glavom naslonjenom o dlanove.

Victor Hugo iskoristio je katedralu kao mjesto radnje svoga romana “Zvonar crkve Notre-Dame”. Grbavac Quasimodo, glavni lik, izaziva strah Parižana svojom nakaznosti. Utočište nalazi u katedrali gdje postaje zvonar. Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova.

‘Notre Dame’ od 1991. nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a, gdje je zavedena kao ‘neprocjenjiva’. Jedna od najvećih zanimljivosti na katedrali svakako su ‘Gargoyle’, kipovi s ‘ružnim licima’ čija je funkcija bila evakuacija vode s krova u kišnim danima. Ime im dolazi od francuske riječi ‘gargouille’, što znači ‘grgljati vodu u grlu’, a kroz povijest je bilo mnogo spekulacija o tome što oni znače i zašto su napravljeni baš na taj način.

Legenda kaže da su, kad je spaljena Ivana Orleanska, Gargoylesi letjeli po Parizu kako bi osvetili njenu smrt, izazivajući strah među pariškim stanovništvom. Navodno su tada zbog njih ulice bile pune leševa, svjedoka smrti francuske heroina i svetice.

Comment here