BiHVijesti

Crveni križ Kiseljak stub humanosti: Uvijek tu za one koji su u potrebi

Od pojave prvih slučajeva zaraženih Covidom19 u BiH volonteri Crvenog križa Kiseljak angažirani kao mobilni tim neumorno su radili da bi pomogli svim onim kojim je pomoć potrebna.

Kroz strukturu Crvenog križa Federacije BiH, Crveni križ Kiseljak je dobio upute o aktivnostima koje bi se trebale provesti kao prevencija, a poslije i kao odgovor na pandemiju korona virusa.

Volonteri Crvenog križa Kiseljak angažirani kao mobilni tim – ukupno 15 volontera –  su od 23.3.2020. pa sve do danas angažirani na slijedećim aktivnostima:

  • Distribucija edukativnih i info plakata na području grada, a poslije i cijele Općine
  • Usluga odlaska u kupovinu za osobe koje spadaju u rizične skupine ili su u izolaciji
  • Usluga odlaska u Dom zdravlja, potom u apoteku, te dostava lijekova na kućnu adresu osobama koje imaju preko 65 godina starosti ili su u izolaciji
  • Usluga dostavljanja paketa hrane i higijene socijalno ugroženom stanovništvu
  • Obilazak osoba koje spadaju u rizične skupine u suradnji sa Kriznim štabom Općine te obilazak osoba pojedinačno od strane volontera CK

Mobilni tim CK Kiseljak je ukupno zaprimio 102 poziva za pomoć, a ukupan broj posjeta osobama u izolaciji te osobama koje spadaju u rizične skupine je 145.

Od početka proglašenja pandemije, Crveni križ je u stalnom kontaktu sa djelatnicima Centra za socijalni rad, te je kroz zajedničko djelovanje i suradnju riješeno dosta poziva za pomoć od strane osoba koje su u izolaciji, spadaju u rizične skupine ili spadaju u socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Obzirom da su naši volonteri (koji nisu plaćeni za rad) bili raspoređeni u jednodnevne dežure, Crveni križ Kiseljak je svakom volonteru osigurao prijevoz te obrok za dan dežure. Podsjećamo da Crveni križ Kiseljak ne posjeduje svoje vozilo te su volonteri koristili lična vozila da bi dovozili grupe volontera te za sve ostale potrebne vožnje/dostave hrane i slično.

Rad naših volontera je prepoznat i od strane nekih privatnih firmi sa područja Općine Kiseljak koji su nam pomogli svojim donacijama, to su: Konfekcija Globus d.o.o. (donirala 25 pamučnih zaštitinih maski), firmopisac Saturn d.o.o. gospodin Jadranko nam je besplatno isprintao informativne i edukativne letke koji su distribuirani na području Općine, a Općina Kiseljak nam je pružila financijsku potporu koja nam je bila od velikog značaja za provođenje svih ovih aktivnosti te im se ovim putem svima zahvaljujemo”.

Comment here