Magazin

Deset zanimljivih činjenica o Veneri

Venera, druga planeta od Sunca, neobična je na mnogo načina, pa je SPACE.com priredio neobičnosti jednog od naših najbližih susjeda u Sunčevom sistemu i opisao deset najčudnijih stvari o planeti Veneri. 

Vulkani Venere

Na Veneri ima više vulkana nego na bilo kojem drugom planetu u Sunčevom sistemu. Astronomi znaju za više od 1.600 vulkana na njenoj površini, ali vjerojatno ih ima još previše premalih da bismo ih mogli vidjeti. Naučnici misle da većina njih miruje, iako ih nekolicina još uvijek može biti aktivna.

Gdje dani preživljavaju godine

Dan na Veneri traje 243 zemaljska dana (toliko je potrebno Veneri da napravi jednu rotaciju), dok je godina na Veneri (njeno vrijeme revolucije oko Sunca) kraća, sa samo 224,7 zemaljskih dana.

Zemaljski blizanac

Od svih planeta Sunčevog sistema, Venera je najbliža blizancu Zemlje. Ta su dva tijela gotovo jednake veličine, a Venerin sastav je uglavnom jednak Zemljinom. Orbita Venere je također najbliža Zemljinoj bilo kojoj planeti Sunčevog sistema. Oba svijeta imaju relativno mlade površine, a oba imaju gustu atmosferu s oblacima (međutim, ne vrijedi ništa što su Venerini oblaci uglavnom napravljeni od otrovne sumporne kiseline).

Venera je vruća

Budući da je glavninu Venerine atmosfere čini ugljični dioksid, ekstremni efekt staklenika zagrijava površinu Venere. Tamošnje temperature mogu doseći užarenih 470 stepeni.

– Površina je dovoljno vruća da se topi olovo zbog atmosfere staklenika – rekla je Sue Smrekar, naučnica iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji.

Ekstremni pritisak

Pritisak zraka na površini Venere je ekstreman i oko 90 puta veći od pritiska na razini mora ovdje na Zemlji. Drugim riječima, pritisak na Veneri približno je jednak pritisku vode na Zemlji oko jednog kilometra pod okeanom.

Vidimo Veneru kako prelazi sunce

Venera je rijetka među planetima jer je možemo vidjeti kako prelazi ispred sunca. Samo Venera i Merkur to čine s vidikovca Zemlje. Tranziti Venere javljaju se rijetko, a parovi razdvojeni osam godina dolaze manje od jednom u stoljeću.

Iako Venera nije ni približno najveći planet Sunčevog sistema, blizina Zemlje čini je najsjajnijom od planeta na nebu. Također se kvalificira kao drugi po sjaju objekt na noćnom nebu, nakon Mjeseca.

Zapravo, Venera se može činiti toliko svijetlom da je pilot Air Canada 2011. godine zamijenio zasljepljujući planet za avion koji dolazi. Pilot je započeo hitno ronjenje kako bi izbjegao sudar u zraku s onim za što su istražitelji kasnije utvrdili da je Venera, koja je još uvijek bila udaljena milionima kilometara.

Misterij starih

Venera je bila cilj promatranja hiljadama godina. Drevni Babilonci pratili su njeno lutanje nebom u zapisima koji datiraju još 1600. godine prije nove ere. Grčki matematičar Pitagora prvi je otkrio da su najsjajnije zvijezde na jutarnjem i večernjem nebu zapravo isti objekt, Venera. Kroz historiju, Venera je bila jedno od najviše proučavanih nebeskih tijela na našem nebu.

Vjetroviti planet

Venera ima faze

Budući da Venera kruži oko Sunca unutar Zemljine orbite, čini se da planet ima faze poput mjeseca. Kada se Venera nalazi na suprotnoj strani sunca, ona je u punoj fazi, dok se u novoj pojavljuje kada se nalazi između Zemlje i Sunca. Prva osoba koja je svjedočila tim fazama bio je talijanski astronom Galileo Galilei 1610. godine.

Comment here