Savjeti

Dr. Remzija Šetkić: Kako da djeca kvalitetno provedu ljetni raspust

Ono što je najvažnije je to da djetetu, bilo da se radi o osnovnoškolcu ili srednjoškolcu, treba omogućiti odmor u pravom smislu riječi i omogućiti mu da samo, uz nadzor roditelja, planira svoje aktivnosti, kaže psiholog.

Dugo iščekivani ljetni raspust je počeo, pa osnovnoškolci i srednjoškolci odlaze na zasluženi odmor od školskih obaveza. 

Raspust je obično ispunjen zabavom, igrom, razonodom i tako treba biti.

Ali vrijeme ljetnog odmora može se vrlo brzo pretvoriti u dane ispunjene dosadom jer mnogi, nakon što su se odmorili i naspavali, ne znaju šta će sa viškom vremena, nema uobičajenih obaveza, a drugari sa kojima se obično igraju, otputovali su. U takvim slučajevima može se lako dogoditi da se dijete zatvori u kuću i dane provodi ispred televizora, računara ili mobitela.

S druge strane, roditelji, koji vrlo često neispunjene ambicije prenose na svoje mališane, znaju djecu, bez prethodnog razgovora sa njima, zatrpati raznim “rekreativnim obavezama”, pa umjesto da bude vrijeme za odmor i zabavu, rapust se pretvori u sedmice ispunjene mnogim, često nepotrebnim, kursevima i kreativnim radionicama.

Prema riječima dr. sc. Remzije Šetkića, psihologa, ono što je najvažnije je to da djetetu, bilo da se radi o osnovnoškolcu ili srednjoškolcu, treba priuštiti odmor u pravom smislu riječi i omogućiti mu da samo, uz nadzor roditelja, planira svoje aktivnosti.

– Roditelji trebaju poticati dijete da samo sebi isplanira kako će provesti raspust, a ne da mu nameću obaveze sa kojima se ono često ne slaže. Plan aktivnosti trebao bi obuhvatiti raznolike aktivnosti, od onih koji će uključiti sve članove porodice, do onih koji uključuju njegove vršnjake i drugare.

Ono što je važno je da u planiranju sadržaja treba biti dovoljno fizičke aktivnosti, bilo da je riječ o običnoj igri sa vršnjacima u parku, vožnje bicikla, do treniranja u nekim klubovima – ističe Šetkić.

Tokom planiranja, ali i provođenja svojih aktivnosti, djeca, naglašava Šetkić, često gledaju šta rade njihovi roditelji, odnosno kako oni provode svoje slobodno vrijeme i odmore.

– Mi roditelji, najbolji smo primjeri našoj djeci. Oni često gledaju kako se mi ponašamo, da li se bavimo nekim kreativnim radom, sportom, odlazimo li na neka kulturna događanja u gradu ili samo sjedimo ispred televizora i tipkamo na mobitel. Naravno, nemoguće je današnjim generacijama zabraniti nove tehnologije.

To je i nepotrebno jer internet je danas postao određeni oblik socijalne komunikacije. Međutim, ako djetetu pomognete da proširi svoja interesovanja i vidike, ponudite mu neke sadržaje i pomognete da kod sebe otkrije smisao za nečim, onda će ono imati manje vremena za računar i mobitel – dodaje Šetkić.

Ističući kako ljetni raspust treba biti vrijeme stjecanja novih vještina, izgradnje novih prijateljstva, druženja, boravka u prirodi…, naš sagovornik u nastavku dao je nekoliko smjernica kako djeci pomoći da što kvalitetnije osmisle predstojeće sedmice:

Vrijeme okupljanja i druženja svih članova porodice

Tokom ljeta mnogi roditelji odlaze na godišnji odmor, a to je prava prilika da se što više druže sa svojom djecom. Potrudite se da ono bude što kvalitetnije, a to ćete postići ako budete planirali zajedničke aktivnosti, igrali zanimljive i edukativne igre, organizirali zabave, išli u zajedničke šetnje ili kupovinu.

Vrijeme putovanja

Letni raspust i godišnji odmori vrijeme su kad porodica odlazi na putovanje – more, selo, na planinu, kod rođaka u inostranstvo… Ali ako ostajete u gradu, znajte da se i tada svi možete odlično zabaviti odlaskom na izložbe, pozorišne predstave, koncerte, obilaskom muzeja…

Vrijeme stjecanja novih znanja i vještina

Iako je ljetni raspust vrijeme odmora od školskih obaveza, mnoga djeca iskoristit će to vrijeme, iz radoznalosti, da nauče nešto novo i razviju nove vještine. Kreativne radionice i kursevi, od kojih su neki i besplatni, odlična su preporuka za takvu djecu, ali valja imati mjeru i ne opteretiti ih, naročito, onim oblastima za koja nisu zainteresovana.

Ljetni raspust je prava prilika za duži boravak u prirodi

Ljetni raspust idealno je vrijeme za boravak u prirodi, pa podstičite svoje dijete da što više vremena provede na otvorenom, u parku, pored rijeke, na obližnjem izletištu. Raspust je dobra prilika, za sve one koji baš i ne vole fizičku aktivnost, da se pokrenu, sjednu na biciklo, stanu na role ili se jednostavno učlane u neki sportski klub.


Comment here