EkonomijaVijesti

Otkrivamo ko je dao dozvolu Fikretu Hodžiću za nabavku skupocjenih respiratora

Kompanija “Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi proizvodnjom maline, nabavila je 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije u vrijednosti od 10,5 miliona maraka. Ova kompanija je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Iz verifikacionog laboratorija “Verlab” za “Avaz” pojašnjavaju da se radi o modelu respiratora koji se uglavnom koristi u hitnim slučajevima i u hitnim kolima te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege. 

– Još je bitnije spomenuti da se respiratori sve više i više isključuju iz tretmana pacijenata pozitivnih na Covid (smrtnost iznad 85 posto). Bitno je spomenuti da je trenutna zauzetost respiratora u BiH ispod 10 posto (samo u FBiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori). Samim tim, postavlja se pitanje zašto trošimo pare na respiratore – pojasnio je direktor ovog laboratorija Almir Badnjević.

Iz Solakovog dopisa Agenciji za lijekove i medicinska sredstva vidljivo je da su respiratori namijenjeni bolničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Bolnice u ostalim gradovima se prema tom dokumentu ne spominju.

Iz Agencije su potvrdili da su izdali dozvolu “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III.

– Napominjemo da Agencija ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme, niti je to u nadležnosti ove Agencije. Pravno lice “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica obratilo se Agenciji sa zahtjevom za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci od strane Federalne uprave civilne zaštitu u kojoj je navedeno da je “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica ovlaštena od strane Federalne uprave civilne zaštite da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja korona virusa. Nakon sprovedene procedure, uzimajući u obzir iskazanu hitnost, a koja se uzima u obzir za sva medicinska sredstva za sprečavanje posljedica COVID-19, navedenom veleprometniku izdata je saglasnost za interventni uvoz navedene medicinske opreme, odgovorili su na upit Fokusa iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Koliko je Solakova urgencija imala efekte u Agenciji  evidentno je i iz toga što je on uputio svoj dopis Agenciji za lijekove i medicinska sredstva 15. aprila ove godine, a već  u roku 10 dana, “FH Srebrena malina” je i dobila dozvole i uplaćen joj je novac, a stigli su i respiratori iz Kine.

Comment here