Automobili

Europski parlament donosi prijedlog na glasanje da se u sve nove automobile mora obavezno ugraditi tzv. “crna kutija“

Automobili sa crnom kutijom

Prema ovom prijedlogu, bit će obvezno uvođenje „crnih kutija“ u svakom automobilu, a njima bi se trebala snimati i događanje unutar automobila.

Prema ovom prijedlogu u sljedećih nekoliko godina svi automobili bi kao serijsku opremu trebali imati ugrađene ISA (Intelligent Speed Assistance) sisteme.

Ovaj sistem bi imao senzore za ograničenje brzine, sistem protiv prelaženja u suprotnu traku, uređaje koji snimaju događaje iz automobila te sistem za pomoć vozaču, uključujući automatsko kočenje u nuždi (AEB) s detekcijom pješaka i biciklista.

Osim toga, svi bi automobili morali imati ugrađen GPS sistem i kamere za prepoznavanje prometnih znakova ograničenja brzine na pojedinoj dionici.

Ono što je posebno znamiljivo da uređaj neće biti moguće isključiti ili ga ometati, a on će bilježiti brzinu kretanja vozila, status svih sigurnosnih sistema poput zračnih jastuka, radara te kočnica kao i parametre motora. Sistem će bilježiti sva dešavanja prije, u toku i nakon sudara. Dakle, čak i ako pokušate pobjeći s mjesta nesreće to će biti zabilježeno.

Svi će se podaci, prema prijedlogu, koristiti isključivo u slučaju saobraćajnih nesreča. U prijedlogu se nalazi još nekoliko sistema poput senzora za otkrivanje umora vozača, senzora za parkiranje, stražnjih stop svjetala koja trepću kod jakih kočenja, a obavezne bi bile i instalacije koje omogućavaju postavljanje uređaja za otkrivanje alkohola putem daha.

Predviđa se da bi navedeni sistem mogao sačuvati 25.000 života u Europi tokom narednih 16 godina. Ovo će uskoro biti stavljeno Europskom parlamentu na glasanje, a već se u toku ove godine2019. očekuje odluka, i to u prvoj polovici godine.

Comment here