BiHVijesti

EVA i VivaBiH organizuju edukativnu info akciju u Vilsonovom šetalištu

U srijedu, 11.08.2021.godine u periodu od 19:00 do 21:00h na Vilsonovom šetalištu, u blizini mosta Ars Aevi, organizuje se edukativna info akcija koju organizuje Udruženja za prava životinja i okoliša ”EVA”  u saradnji sa Udruženjem VivaBiH.

Ovakve i slične akcije je prošle sedmice započela najveća svjetska organizacija za prava životinja i njihovu zaštitu – PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) u cilju zabrane prevoza tj. transporta živih životinja.

U njihovoj akciji učestvuje 40 organizacija iz gotovo svih zemalja Evrope.

Iz Bosne i Hercegovine, ova dva udruženja će pružiti podršku inicijativama koje se dešavaju u drugim evropskim gradovima i koje zahtjevaju da EU spriječi i zabrani transport odnosno izvoz živih životinja.

Udruženje EVA i Udruženje VivaBiH će nastojati svim zainteresiranim prolaznicima predstaviti užasne uslove u kojima se milioni životinja nalaze na svakodnevnoj bazi širom svijeta, te ukazati na načine na koje svaki pojedinac može reagirati, kako bi se transport živih životinja suzbio ili u potpunosti zabranio.

Evropska Unija je jedan od najvećih izvoznika živih životinja, među kojima se na godišnjem nivou izvozi oko milion krava i preko 2 miliona ovaca.

Njihov transport traje danima, a ponekad čak i sedmicama, te su prinuđene da izdrže bez dovoljno vode i hrane, dok borave u vlastitom izmetu. Na prepunjenim teretnim vozilima ili brodovima, životinje se često međusobno gaze od panike, a mnoge umiru od izmorenosti. One koje prežive put i budu dovezene u određene zemlje, potom opet putuju do svoje krajnje destinacije – klaonice, gdje budu ubijene bez omamljivanja.

Ukoliko želite znati kako možete pomoći i utjecati da se sporno pitanje zabrani, dođite 11. avgusta u periodu od 19:00 do 21:00 h na Vilsonovo šetalište, gdje ćete imati priliku da razgovarate sa predstavnicima njihovih organizacija!

Comment here