Vijesti

Facebook u borbi protiv ekstremne desnice

Sve „pohvale, podrška ili širenje nacionalizma i separatizma” biće uklanjani sa Facebook-a i Instagrama od sljedeće nedjelje, saopštila je kompanija Facebook.

Društvena mreža najavila je i rigoroznije praćenje i blokiranje materijala koje dijele terorističke grupe.

Korisnici koji preko Facebooka pokušaju da pronađu „uvrijedljiv” sadržaj biće preusmjereni ka stranicama dobrotvornih organizacija koje se bore protiv ekstremizma krajnje desnice.

Facebook  se našao pod pritiskom javnosti nakon što je muškarac koji je ubio 50 ljudi u dvije džamije na Novom Zelandu, napad emitovao uživo preko ove društvene mreže.

Određeni sadržaji koji su promovisali nacionalizam bijelaca ranije su bili dozvoljeni na Facebook-u i nisu smatrani rasističkim – uključujući i pozive na stvaranje država koju bi činili samo bijelci.

Kompanija je odluke objasnila time da određeni sadržaji koji promovišu „bijeli nacionalizam” prihvatljiv oblik izražavanja na nivou „stvari koje su važan dio identiteta ljudi, poput američkog ponosa i baskijskog separatizma”.

Međutim, u blogu koji je kompanija sada objavila stoji da je nakon tri mjeseca konsultacija sa „članovima civilnog društva i akademika”, utvrđeno da „bijeli nacionalizam” ne može da bude „smisleno odvojen” od desničarskih organizacija koje vjeruju u nadmoć bijelaca ili grupa koje šire govor mržnje.

„Ne samo prenosioci”

Nakon pucnjave na Novom Zelandu, nekoliko svjetskih lidera pozvalo je društvene mreže da preuzmu veću odgovornost za sadržaj koji radikalni desničari objavljuju na njihovim platformama.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern izjavila je da su društvene mreže „izdavači, a ne samo prenosioci” poruka i da imaju odgovornost za materijal koji korisnici objavljuju.

Facebook je ranije saopštio da je snimak napada na Novom Zelandu pogledan više od 4.000 puta prije nego što ga je društvena mreža obrisala, kao i da je u roku od 24 sata spriječeno objavljivanje 1,2 miliona kopija snimka i obrisano 300.000 objavljenih kopija.

I druge mreže i grupe preduzimaju korake kako bi spriječile dijeljenje snimka. Redit je zabranio forum pod nazivom „gledajtekakoljudiumiru” („watchpeopledie)”, nakon što su članovi podijelili snimak sa Novog Zelanda.

Comment here