InternetTehnologija

Facebook vam sada omogućava stvaranje 3D fotografija bez portretne kamere

Zamislite kada bi svaka fotografija iz vašeg objava na Facebooku izgledala živo. To je stvarnost prema kojoj Facebook ide s novom značajkom koja 3D fotografije čini dostupnima svima.Prvo predstavljeno 2018. godine, omogućilo je ljudima da svojim fotografijama daju izgled “pokretne” 3D pozadine, pod uslovom da se izvorna fotografija pravi koristeći neki portretni način, piše Mashable.com.

Podrška za 3D fotografije stigla je na Facebook tačno u vrijeme kada su kamere s dvostrukim objektivima popularizirale portretni način koji detaljno bilježi prednji objekt dok pozadinu zamagljuje. Facebook platforma bi tada mogla koristiti dodatne podatke u tim datotekama za stvaranje poboljšane slike u kojoj se čini da se pozadina kreće.

U Facebook blogu, kompanija potvrđuje da fotografije portretnog načina više nisu potrebne. Vaše dosadne, stare 2D fotografije sada se mogu pridružiti i “3D zabavi”. Sa svakom fotografijom koju imate, bez obzira koliko je ona stara, trebali bi se poigrati u novom Facebookovom 3D sistemu.

“On podrazumijeva 3D strukturu bilo koje slike, bilo da je riječ o novoj koja je tek napravljena na Androida ili iOS uređaju sa standardnom jedinstvenom kamerom ili se radi o staroj slici koja je stara deceniju, a nedavno je prenesena na mobitel ili laptop”, piše u blogu.

Post opisuje značajnu količinu detalja o tome kako to funkcionira, a nudi nekoliko primjera tako da rezultate možete vidjeti i sami. Kratko objašnjenje je: Facebookova neuronska mreža pregledava vašu fotografiju i nagađa “dubinu” svakog piksela, proces koji je prethodno zahtijevao dodane podatke od fotografije koja je napravljena na portretni način.

Za korištenje ovoga će vam trebati iPhone 7 ili novija verzija ili bolji Android uređaj, ali i spremnost za korištenje aplikacije Facebook. Značajka radi samo unutar aplikacije, ali ažuriranje je uživo i ovaj sistem je spreman za korištenje ako vam odgovara.

Klix.ba

Comment here