Vijesti

Gomilaju se problemi u džematu Višnjica. Postupci MIZ-a Kiseljak – rješenje ili problem?

Portalu Civilis.ba se obratila grupa ljudi iz Višnjice, općina Kiseljak, koja za sebe tvrdi da je džematski odbor džemata Višnjica – MIZ Kiseljak (u daljem tekstu džematski odbor Višnjica).  U posljednje vrijeme u ovom džematu su se pojavili problemi u smislu da postoje dvije džamije i da jednu od tih džamija treba „zatvoriti“. Ono protiv čega se džematski odbor Višnjica bori jeste da se džamija izgrađena prije 400 godina ne smije ni u kom slučaju zatvoriti. Prije svega ona je ponos ovog džemata, ona je bila zapaljena u proteklom ratu ali  je naporom džematlija nakon prestanka ratnih dejstava vrlo brzo obnovljena. Uz staru džamiju se nalazi greblje površine 10.253 m2  u kojem se ukopavaju džematlije ovog džemata počev od izgradnje pa sve do sada, te je prije četri godine izgrađeno šehidsko obilježje za poginule džematlije ovog džemata iz posljednjih ratnih sukoba.

Članovi džematskog odbora u sastavu: Nihad Smajić, Ejub Delić, Enis Bulić, Elmin Palalija i Husnija Drinjak trvde da je početkom 2016. godine kada se intenzivirala gradnja novog objekta u Višnjici zamišljeno da se gradi Islamski centar sa namjenom: učenje djece, da se djeca i odrasli upoznaju sa računarskom tehnologijom, da se izgradi sportski teren radi sportskih aktivnosti omladine u ovom naselju kao i da se može obavljati namaz i to individualno od strane onih koji se zateknu u islamskom centru za vrijeme namaza.

Džematlije džemata Višnjica smatraju da su prevareni od strane pojedinaca koji su ih slagali, rekli im  da se ne radi o džamiji nego o Islamskom centru i u koncu doveli sve džematlije, Medžlis IZ Kiseljak i Islamsku zajednicu u zabludu i jedan veliki problem, koji je rezutirao bespotrebnim svađama, uvredama, ukidanja stare džamije (neće biti obaveza imama da klanja u staroj džamiji), odlazak imama, udar na ljude iz džematskog odbora koji brinu o staroj džamiji i koji svoje slobodno vrijeme iskorištavaju tako što pomažu IZ-u.

Nakon održanog sastanka 26.01.2020. godine džematlije džemata Višnjica zajedno sa džematskim odborom su organizovali anketu o pitanju da li su za postojeću džamiju u kojoj će se obavljati svi vaktovi ili su za opciju da se u obe džamije klanjaju vaktovi. Utvrđeno je da džemat Višnjica broji 344 džematliju i da se njih 205 izjasnilo na anketno pitanje, dok se 48 džematlija nije htjelo izjasniti, a 91 džematlija nije pronađen kući iz raznih razloga (rad u inostranstvu itd). 189 džematlija se izjasnilo ZA da se svi vaktovi obavljaju u staroj džamiji što predstavlja ogromnu većinu ali to MIZ Kiseljak i IZ ne zanima.

Džematlije iz Višnjice kao i džematski odbor ukazuju na to da u Kiseljaku ima istih slučajeva kao i u Višnjici tj. da se u istom džematu nalaze dvije džamije ili dva objekta sa munarom kao npr. u džematu Gromiljak se nalazi džamija u Gromiljaku i Rudniku, u džematu Kiseljak se nalazi džamija u Kiseljaku i Rotilju, u džematu Duhri se nalazi džamija u Duhrima u novom i džamija u starom naselju, u džematu Han Ploča se nalazi džamija u Han Ploči i džamija/mekteb s munarom u Radanovićima.

Ono što džematski odbor i većina džematlija traži jeste da se stara džamija ne smije zaboraviti i da se u njoj obavljaju zvanično svi vaktovi, džuma namaz i bajram namaz, a da se u islamskom centru obavljaju aktivnosti u  skladu sa prvobitnom namjenom objekta.

Da MIZ Kiseljak ne poštuje izbornu volju džematlija džemata Višnjica pokazuje i odluka od 15.06.2020. godine kojom se raspušta džematski odbor džemata Višnjica.

U Nastavku objavljujemo dokumente koji potkrepljuju naše navode:    

Comment here