Recepti

Greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu

Meso će imati bolji ukus ako ga prije stavljanja na roštilj mariniramo u kombinaciji ulja i začina barem nekoliko sati, a idealno bi bilo navečer prije pečenja

Piletina je savršeno pečena na roštilju kad srednji dio mesa doseže temperaturu od 73 stepena Celzija.

1. Ne zaboravite na marinadu

Meso će imati bolji okus ako ga prije stavljanja na roštilj mariniramo u kombinaciji ulja i začina barem nekoliko sati, a idealno bi bilo večer prije pečenja. Piletina se izvrsno sljubljuje s medom, limunom, bijelim lukom, senfom, biberom, crvenom paprikom, tamjanom, ruzmarinom i majčinom dušicom. 

Marinada će podariti bolji ukus bilo kojem dijelu mesa, a posebno je važna kada grilamo pileća prsa, koja su inače nemasna i nemaju mnogo ukusa. 

2. Nemojte peći nejednake komade mesa

Nejednaki komadi mesa zahtijevaju različitu termičku obradu, što je posebno nezgodno kada pečemo roštilj. Da bi izbjegli komade piletine koji su s jedne strane isušeni i prepečeni, a s druge strane sirovi, ujedinačite komade koje stavljate na roštilj. 

Pileća prsa možete izravnati batom za meso prije pečenja. Za pečenje na roštilju posebno je izazovan zabatak. Najbolje bi bilo odvojiti batak od zabatka prije pečenje, ili ga odkoštiti ako želite biti sigurni da će biti dobro pečen. 

3. Ne udaljavajte se od roštilja 

Piletinu je lako presušiti i prepeći na roštilju, pa stalno treba biti u blizini i provjeravati je. Ako niste vješti u procjenjivanju pečenosti dodirnom prsta o površinu mesa, nabavite kuhinjski termometar. Izvor:  Dnevnik.hr

Comment here