BiHVijesti

Haris Mehić: Magistar sociologije nije mogao pronaći posao, ali nije želio napustiti domovinu

Mladi i sposobni ljudi, znanjem potkovani i diplomom “ovjereni” u Bosni i Hercegovini uglavnom imaju dvije solucije – diplomu u ruke pa na biro, ili diplomu u kofer pa preko granice. Haris Mehić, mladić iz Krajine pokazao je da postoji i treća opcija.

Haris Mehić mladi je poduzetnik iz Bužima. Ovaj mladić magistar je sociologije. Bio je student Fakulteta političkih nauka UNSA, diplomirao, a zatim i magistrirao na Odsjeku za sociologiju. Sa diplomom u rukama suočio se sa najvećom pošasti bh. društva – nezaposlenošću. Mladi i sposobni ljudi, znanjem potkovani i diplomom “ovjereni” u Bosni i Hercegovini uglavnom imaju dvije solucije – diplomu u ruke pa na biro, ili diplomu u kofer pa preko granice. Haris Mehić, mladić iz Krajine pokazao je da postoji i treća opcija. Krajišnici su uvijek bili najbolji sinovi bosanski, rijetko su se predavali i kada je bilo najteže nisu posustajali. Ni onda kada su domovinu od agresora branili, a ni sada kada je brane od domaćih izdajnika i onih koji nas tjeraju van domovine.

Haris je odlučio ostati, diplomu pospremiti na policu i otvoriti firmu. Nije bilo lahko, postojale su prepreke, ali on nije odustao. Prije nekoliko dana njegova firma zvanično je otvorena. Uredno je registrovao djelatnost profesionalnog uređivanja i održavanja svih vrsta zelenih površina.

“Poštovani prijatelji i rodbino, ovim putem bih da vas obavijestim da je moja firma počela sa radom, nakon godinu dana planiranja, nekoliko mjeseci pripreme i administracije prilikom registracije, danas je moja ekipa prvi put izašla na teren i odradila posao u džematu Stari Grad.

Firma je uredno registrovana pod nazivom “Trimex” Bužim i bavi se profesionalnim uređivanjem i održavanjem svih vrsta zelenih površina. Potrebno je samo da nazovete ili da mi se javite putem fb. Dolazimo na sve adrese na području općine Bužim i šire”, napisao je Mehić na svom FB profilu.

Harisu nije dobio podršku ni od Općine, a o višim razinama vlasti da i ne govorimo. Moralna i finansijska pomoć su za sada izostale. Obećavali su mnogi, kaže Haris, ali ostalo je samo na riječima. Svu opremu je obezbijedio sam. Morao je uzimati pozajmice kako bi svoju ideju pretočio u biznis. Srami se državo, sramite se svi oni koji ste imali obavezu da pomognete, a prstom mrdnuli niste. 

Ovo je hrabro, veoma hrabro. Ovako se dokazuje ljubav prema domovini, a Krajišnici su to uvijek najbolje znali. S ovakvim mladim ljudima nećemo dočekati mrak. Palit ćemo svjetla čak i onda kada ih sa svih strana budu gasili. Preživjela je BiH ratove, preživjet će i ovakav mir. Dok je tvojih sinova, ti mirna budi!

Izvor: Kvaka.ba

Comment here