Lifestyle

Iluzionista i mađioničar Kenan Imamović oduševljava svojim predstavama širom BiH

Kenan Imamovic

Kenan Imamović iz Kiseljaka jedan je od rijetkih mađioničara koji djeluju u našoj zemlji, a u razgovoru za portal Civilis.ba, između ostalog, otkriva kako je sve počelo, koliko su zahtjevni trikovi, te može li se od ovog posla živjeti kod nas.

Kenan se za ovu umjetnost zainteresovao još u dobi od 12 godina, kada je u njegovoj školi nastupio mađioničar čiji su ga trikovi fascinirali, te je počeo razmišljati o svakoj tački koju je tada izveo. Kenan je sada jedan od najboljih mađioničara i iluzionista u BiH ali i šire, te ističe da se ovim poslom bavi više od 10 godina profesionalno.

„U to vrijeme teško je bilo doći do informacija i litereture za mađioničare, ali sam bio uporan i uspijevao doći do nekih knjiga. Trikove sam vježbao do savršenstva, a u početku su mi jedina publika bili prijatelji i rodbina“, prisjeća se Kenan svojih početaka.

S ozbiljnjijim  proučavanjem mađioničarstva počinje sa 20 godina, kada počinje raditi samo sa kartama.

„Uvježbavao sam razne tehnike, nekada i po 10 sati na dan sam znao provesti uz karte. Kartomagija je, inače, zanimljiva oblast mađioničarstva i meni je jedna od dražih. S vremenom sam se počeo zanimati i za druge oblasti mađioničarstva (manipulacija, opća magija, komična magija, mentalizam, mikromagija), te sada na svojim nastupima imam sve ove segmente magije, a svaka je predstava prilagođena publici“, navodi naš sagovornik.

Kada je riječ o trikovima, kaže da mu se teško odlučiti za to koji je najbolji. Ipak, najdraže mu je izvoditi trikove sa kartama, rutine sa maramama, te razne iluzije sa životinjama (golubovi i zečevi).

„Postoji veoma puno trikova, s tim da su neki jednostavniji, dok oni kompleksniji zahtijevaju stalno vježbanje. Rutine koje sadržavaju i po 10 trikova moraju se uvježbati do savršenstva da bi dobili puni efekat“, dodaje Kenan.

Navodi kako u BiH mađioničara ima jako malo, jer posla nema dovoljno, pa nerijetko odlaze u inozemstvo kako bi radili. Kenan tako uglavnom sarađuje sa mađioničarima iz Hrvatske, Srbije i Italije.

„Od  ovog posla se može odlično živjeti, ali ne i kod nas, već u inozemstvu. Ja radim razne vrste predstava za odrasle i djecu, svaka moja predstava je kompleksna, originalna i do sitnog detalja isplanirana. Kada su u publici djeca, vrlo je bitno da je predstava prilagođena njihovm uzrastu i bazirana na psihologiji rada sa djecom. Na taj način ostvarujem zaista izvanredne rezultate na dječijim proslavama i rođendanima“, rekao nam je Kenan, koji je do sada ostvario brojne zapažene nastupe na različitim priredbama, ali i privatnim zabavama.

Više o Kenanu Imamoviću možete vidjeti na linku:

Comment here