Vijesti

Inspekcija kod jednog poreznog obveznika otkrila 13 neprijavljenih radnika

Porezna uprava Federacije BiH je samo u jednom danu, 21.11.2019. godine, kod jednog poreznog obveznika otkrila 13 neprijavljenih radnika koji su radili nacrno. U protekle četiri godine u akcijama su otkrivena 6.864 neprijavljena radnika, 6.278 obveznika koji nisu izdavali račune, 5.414 obveznika koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad i 1.780 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog ovih nepravilnosti Uprava je zapečetila 4.142 objekta i izdala 12.291 prekršajni nalog sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 30,1 milion maraka.


I pored svih aktivnosti koje se provode, još uvijek je prisutan značajan broj poslodavaca koji zapošljavaju radnike nacrno, ne izdaju fiskalne račune, obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad i vrše druge nepravilnosti. Stoga su, s ciljem efikasnije borbe protiv ovakvih pojava, svi građani pozvani da prijave sva saznanja o nepoštivanju poreznih zakona.

Porezna uprava je do sada primila 4.450 prijava građana i sve dostavljene prijave bile su predmet provjere i po njima je postupljeno. Ovim građanima Porezna uprava izrazila je zahvalnost i uputila poziv da i dalje budu partner u borbi protiv svih oblika korupcije uz napomenu da će kao i do sada svaka prijava uživati punu diskreciju. Prijave se mogu dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS-a na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz ove uprave.

Comment here