BiHLifestyle

Intervju sa Anom Matik: Umjetnost nisu samo slike ili skuplture. Umjetnost je sve što na čovjeka ostavi neki trag.

Ana Matik mlada je talentovana studentica slikarstva na Likovnoj akademiji u Sarajevu.  Rođena je  23.10.1996. godine u Sokocu. Dobitnica je nagrade za najboljeg studenta na odsjeku slikarstvo,član je udruženja „Art House“ sa kojim je učestvovala sedam dana na humanitarnoj likovnoj koloniji na otoku Zlarin. Njeni radovi pokazali su se kao najbolji na likovnoj koloniji.

Možete li nešto više reći o sebi?

Završila sam Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, sada završavam Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Zbog marljivog rada, dobila sam nagradu za najboljeg studenta na odsjeku slikarstvo. Oduvijek me zanimala umjetnost.

Koliko dugo se bavite slikanjem?

Slikanjem sam se počela baviti još od malih nogu. Tada sam i otkrila svoju najveću ljubav,  odnosno slikarstvo.

 Koji rad je Vaš omiljeni rad?

Ja sam ekspresionista, najčesće radim apstraktne motive, brzim potezima kista sa čistim bojama što jednostavnije i ubjedljivije da prikažem to što osjećam.

Ova slika nastala je prije nekoliko dana na humanitarnoj likovnoj koloniji na otoku Zlarin. Na ovoj slici sam zabilježila morske motive, kao i morski život, to su zapravo apstraktne ribe.

Na ovoj slici su jedrilice, to sam naglasila crvenim linijama na vodi koja je žuto-siva kao zalazak ili izlazak sunca.

Gdje se mogu Vaši radovi naći?

Trenutno studiram na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.  Zajedno sa svojim kolegama imala sam nekoliko izložbi. Radili smo na projektu sa studentima psihologije. Ta izložba posvećena je za dizanje svijesti o mentalnom zdravlju. Psihologija i umjetnost su jako povezane . Mi smo dobili zadatak da uradimo nekoliko slika koje će pokazati stanje uma. Htjeli smo da dignemo svijest drugima o tim bolestima kako bi to prihvatili i ne bi osuđivali.

Učestvovala sam i na grupnoj izlozbi u kafe bar „Artu“ u Hadžićima, tu smo odlučili da spojimo slikarstvo, poeziju i muziku. Na tom događaju, pored grupne izložbe bila je i promocija knjige poezije kao i  svirka.

Član sam udruženja „Art House“, sa tim Udruženjem  radimo razne projekte zajedno sa drugim udruženjima. Nedavno smo se povezali sa Udrugom za osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije „Kamenčići“. Organizovana je humanitarna likovna kolonija na otoku Zlarin u Hrvatskoj.  Uskoro će biti  izložba slika sa likovne kolonije.

Kako ste shvatili da želite da se bavite ovom vrstom umjetnosti?

Oduvijek sam voljela istraživati, a umjetnost mi pruža više smjerova u načinu razmisljanja, kao i slobodu da radim nešto što nije uobičajno. Umjetnost mi daje slobodu da istražujem sebe kroz radove i sve što je vezano za naše živote.

Kako se vidite za pet godina?

Namjeravam da postanem svjetski umjetnik. Želim da  pravim izložbe po svijetu, da me ljudi mogu upoznati kroz moje radove.

 Šta je za Vas umjetnost?

 Umjetnost je način života prije svega. Umjetnost nisu samo slike ili skuplture. Umjetnost je sve što na čovjeka ostavi neki trag.

Ko je Vaša najveća podrška?

Najveca podrška su mi prije svega roditelji, prijatelji, kolege umjetnici, kao i kupci naših djela.

Gdje najviše volite da slikate?

Prostor nije bitan, ali najdraže mi je vani u prirodi slikati, uživo raditi neke motive iz pejzaža ili nešto skroz apstraktno.

Motivaciona poruka za buduće umjetnike:

Kao što je već rečeno, na mladima svijet ostaje. Kada je umjetnost u pitanju, samo je rad rješenje. U Sarajevu ima mnogo mladih talentovanih umjetnika kojima treba dati priliku da se pokažu. Što je više izložbi i promocija bolja je  budućnost novih umjetnika,  pa čak i novog pravca, novog umjetničkog pokreta.

Comment here