Kultura

Intervju sa Dženanom Taso: Umjetnost kreira predstavu imitacije odraza sopstvenog subjektivnog bića

1.Koliko dugo već slikate?

Slikam već dugi niz godina. Počela sam u osnovnoj školi i od tada nisam prestala.

2. Koji rad je Vaš omiljeni?

Svaki moj rad predstavlja kontrast sukobljavanja različitih emocija koje se prepliću u mom biću, koje zatim iznosim na vanjštinu. Stoga ne bih znala reći koji mi je omiljeni.

3. Gdje se mogu vaši radovi pronaći?

Radove koje ja kreiram možete najbrže pronaći na Facebook stranici Dženana Taso Art i na Behance-u pod nazivom Dzenana Taso.

i na Behance-u pod nazivom Dzenana Taso.

4. Kako ste shvatili da želite da se bavite ovom vrstom umjetnosti?

Kada sam još kao četrnaestogodišnja djevojčica vodila razgovor sa mojim ocem o raskršću u kojem sam se tad nalazila, sjećam se puteva koji su se nalazili ispred mene. Od svih njih nazirao se jedan , jednako maglovit u horizontu ali sa pomalo drugačijim ozračjem čiji je miris dopirao do mene.

5. Kako se vidite za 5 godina? Koje ciljeve imate?

Smatram da vrijeme koje teče uvijek sa sobom nosi neočekivane situacije , i da ono što mislimo da želimo izmakne istom brzinom kojom se pojavi , međutim , treba imati nešto čemu težimo , što se krije u dubini naših želja bez obzira na potencijalno razočarenje koje slijedi. Kada se vodimo dobrim i plemenitim , sigurno sljeduje jednako. To je moj cilj i tako se vidim za 5 godina.

6. Šta je za Vas umjetnost?

Umjetnost kreira predstavu imitacije odraza sopstvenog subjektivnog bića, koje kada prelazi u materijalno/vizuelno, postaje univerzalna svijest. Umjetnost je poruka bez čulne podloge , neprocjenjive vrijednosti.

7. Ko je Vaša najveća podrška?

Moja najveća podrška su moji najbliži, kao i umjetnički uspjeh koji me tjera da nastavljam kreirati.

8. Gdje najviše volite da slikate?

Najviše volim da slikam u čistom stanju uma.

9. Možete li nešto više reći o sebi?

Imam 24 godine,Dolazim iz Sarajeva. Diplomirala sam grafiku na Akademiji Likovne Umjetnosti u Sarajevu . Trenutno pohađam master studij na istom odsjeku. Član sam udruženja Art House sa kojim planiram riješiti problem pitanja umjetnosti u BiH kao i u svijetu. Razmijenili smo nevjerovatnu kreativnu energiju na našoj nedavnoj koloniji na otoku Zlarin, gdje smo postigli smisao korelacije umjetnosti i ljubavi , te smo uspješno realizovali sadržaj, dijalog i komunikaciju onog što smo naumili u svrhu svjetlije budućnosti.

10. Motivaciona poruka za buduće umjetnike:

Budući umjetnici trebaju da budu svjesni svog dara, talenta i potencijala koji svakodnevno raste uprkos konstantnoj struji koja teče u suprotnom smjeru . Upornost , ljubav i neočekivanje će pojedinca dovesti do uspjeha. Nada je vaša desna ruka dok lijeva piše historiju , neizmjenjivu – vječnu .

Comment here