BiHLifestyle

Intervju sa Nijazom Gojak: Umjetnost je za mene sve što vas uči lijepim znanjem, a kič je bespotrebno znanje.

Nijaz Gojak

Posjetivši Gojakovu izložbu  pod nazivom  „Sarajevska Mona Liza“ koja je otvorena  još do 05.05.2019. godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, napravili smo intervju sa strastvenim umjetnikom. 

Nijaz Gojak rođen je 01.10.1976. godine u Sarajevu. U rodnom gradu završio je 1996. godine Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a 2013. godine i Akademiju likovnih umjetnosti.

Možete li nešto više reći o sebi?

Volim jako  prirodu i boravak sa prijateljima u prirodi. Također, volim iskrene i drage ljude.

Radio sam jednu sezonu kao slikar vajar i kasirer u radionici Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ponosan sam na stijenu u stiroporu koju sam tada izradio kao slikar za predstavu Faun u izvedbi Eduarda Kluga 2018. godine. Neprestano istražujem i radim kompozicije u digitalnoj formi koje se u budućnosti mogu implementirati u bilo kojem modernom 3D dizajnu i u bilo kojem materijalu.

Koliko dugo već slikate?

Slikanje je ušlo u moj život od ranog djetinstva. U osnovnoj školi,  profesor Likovnog Ešref Kapetanović me je više puta na kraju godine,  kada su se ocjenivali radovi izveo pred školsku tablu, jer nije vjerovao da su to radovi rađeni mojom rukom,  pa sam morao da dokažem znanje i talenat.

Koji rad je Vaš omiljeni i najznačajniji?  

Smatram da je ovo početak mog stvaralaštva i svoje  omiljene radove vidim u  budućnosti. Značajno djelo je slika (triptih) Bosanko – arapski san koju sam uradio za glavni ulaz u apart-hotel „Elegant House“ na Ilidži.


Gdje se mogu Vaši radovi pronaći?

Posjedujem umjetnički obrt suvenira „GojakArt“ s kojim doprinosim boljoj turističkoj ponudi u gradu. Pod motom,  unesimo umjetnost u svoj dom putem praktičnih predmeta, izrađujem predmete primijenjene umjetnosti- suvenire (magnete, majice, cekere, šalice) ukrašene motivima svojih likovnih djela koji se mogu pronaći na Baščaršiji u Sarajevu. Također, moji radovi se mogu pogledati na fb stranici Nijaz Gojak artist page.

Šta Vas je motivisalo da naslikate sarajevsku Mona Lizu?

Sarajevska Mona Lisa je djelo nastalo na studiozan i inovativan način oslanjajući se na neoplasticizam i likovnu formu Mondriana. Sarajevska Mona Lisa je orginalnih dimenzija kao i Leonardova a osnovni crtež je doslovan.

Koje Vam je najljepše iskustvo iz studentskih dana?

Najljepše iskustvo iz studentskih dana za mene bili su razgovori na kafama sa kolegama poslije predavanja. Pričali smo o umjetnosti,  filozofiji,  religiji, nauci kao i  ljudskom  životu .

Koji komentar ili mišljenje Vas je najviše dirnuo vezan za Vaš rad?

Najljepši komentar mi je uputio  gospodin Halid Kuburović,  koji je rekao da moji radovi ne obogaćuju  samo Sarajevo već i cijeli svijet.

Kako se vidite za 5 godina? Koje ciljeve imate?

Niko ne zna kakva je budućnost i sta se nalazi ispred nas.Naše je da se nadamo dobrom zdravlju i jos većem uspjehu.

Šta je za Vas umjetnost?

Umjetnost je za mene sve što vas uči lijepim znanjem, a kič je bespotrebno znanje.


  Ko je Vaša najveća podrška?

Najveća podrška za mene je moja supruga koja cijeni i poštuje moje kvalitete a u isto vrijeme prihvata moje  mahane .

Gdje najviše volite da slikate?

Najviše volim da slikam u svojoj radionici uz muziku koja me opušta i istovremeno uz ritam hvatam potez kista.
Comment here