LifestylePutovanjaSavjeti

Italijani nude 50.000 KM svima koji se žele doseliti u Molise

Italijanska regija Molise novim stanovnicima nudi 25.000 eura ako se nasele u neko od njenih sela, iz kojih su se mladi iselili.

U Moliseu živi oko 2.500 ljudi koji govore moliški hrvatski dijalekt, temeljen na štokavskoj ikavici.

Molise se nalazi između Apenina i Jadranske obale, a poznat je po svojim nacionalnim parkovima. Usprkos prelijepom okruženju, njegova populacija drastično opada, a u posljednjih pet godina  broj stanovnika se smanjio za 9000. U devet gradova ove regije prošle godine nije rođeno nijedno dijete.

Načelnik općine Donato Toma objavio je da će svako selo s manje od 2.000 stanovnika davati 700 eura mjesečno pune tri godine svima koji se dosele na njihovo područje i pokrenu neki obrt ili tvrtku.

– Mogu raditi bilo šta, otvoriti pekaru, prodavaonicu uredskog pribora, restoran… To je način da udahnemo život u naš grad, usput povećavajući populaciju – rekao je Toma za ”Guardian” te obećao da će svaki gradić dobiti još 10.000 eura mjesečno za poboljšanje infrastrukture i kulturne ponude. 

Molise nije usamljen, dobar dio Italije bori se s padom populacije, a na području cijele Italije broj stanovnika je od 2014. do 2018. pao za 677.000.

Trenutno je u Italiji 55 miliona stanovnika, što je najniža brojka u posljednjih 90 godina.

Comment here