BiznisLifestyle

Jedini avion na svijetu koji može preživjeti nuklearni rat

U slučaju nekog strašnog rata, nuklearne katastrofe ili nečeg sličnog, svi se pitaju gdje bi se mogli sakriti, i kako preživjeti. Jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu sigurno bi bio i “avion sudnjeg dana”, tj. US Air Force E-4B.

Taj poseban model aviona sadrži 18 ležajeva, šest kupaonica, konferencijsku sobu, sobu za brifinge, galeriju, prostorije za osoblje i sobe za voditelje. O

vaj model E-4B zapravo je modificirana verzija Boeinga 747. Unutrašnji dizajn opisuje kao utilitaristički i moderni, s manje prozora i antiknim elektroničkim sistemom. Kako je jedan član posade naglasio u zrakoplovu nema digitalnih zaslona osjetljiv na dodir, već se umjesto toga koriste analogni instrumenti.

U slučaju nuklearnog rata upravo ovakva tehnologija bila bi puno sigurnija od digitalne, koja bi se oštetila prilikom nuklearne eksplozije. Analogna tehnologija manje je osjetljiva na ovu vrstu napada, piše IflScience.

U američkoj zračnoj floti trenutačno se nalaze četiri ovakva aviona i svi su u stanju potpune pripravnosti, spremni poletjeti odmah. Tornado iz 2017. godine na tri je mjeseca onesposobio tri aviona.

Ima tri razine, četiri masivna motora i dovoljno mjesta za posadu od 112 ljudi. Ovaj avion u zraku može ostati sedam dana, u komadu, a gorivo može puniti u letu, uz pomoć druge letjelice. Na vrhu aviona je kupolasta struktura u kojoj se nalazi 60 satelitnih uređaja, tanjura i antena, s pomoću kojih se održava komunikacija sa brodovima, podmornicama, zrakoplovima, i fiksnim telefonskim linijama, i to bilo gdje na svijetu. Ostatak njegovih, vjerujemo impresivnih mogućnosti je strogo povjerljivo. 

Sretni i ponosni vlasnik ove letjelice je ministarstvo obrane, a nedavno ga je koristio ministar obrane Patrick Shanahan, prilikom svog tjednog putovanja u Aziju. 

“Avion je zapravo leteći komandni centar. I uvijek je u centru zbivanja”, rekao je glasnogovornik Pentagona. Ministar ima pristup i svim povjerljivim komunikacijskim sistemima u zrakoplovu, i uvijek zna sve što se događa.

U američkoj zračnoj floti trenutačno se nalaze četiri ovakva aviona i svi su u stanju potpune pripravnosti, spremni poletjeti odmah. Tornado iz 2017. godine na tri je mjeseca onesposobio tri aviona. 

Ovi avioni sudnjeg dana u zraku su od 1980. godine, a u mirovinu bi trebali otići 2039. godine.

Comment here