BiHVijesti

Junuzović/Karasalihović: U Kiseljaku smo građani drugog reda ali zbog SDA

Nepotizam svake vrste, utjecaj politike, nedovoljna kvaliteta nastave, dio su argumenata kojima objašnjavaju, od strane SDA prozvani vijećnici, Nihad Junuzović (SDP) i Hikmet Karasalihović (DF)razloge podizanja ruku u Općinskom vijeću u korist Odluke o preuzimanju nadležnosti nad obrazovanjem sa županijske na Općinsku razinu.


Kad kažemo prozvani, mislimo na priopćenje OO SDA Kiseljak pod naslovom „Mišurizacija obrazovanja u Kiseljaku uz pomoć Brnje (SDP) i Šekija (DF)“–>https://bit.ly/2ZMtDsF u kojem između ostaloga stoji kako su HDZ-u u izglasavanju Odluke o preuzimanju nadležnosti pomogli „njihovi pijuni za povremenu upotrebu, Nihad Junuzović (SDP) i Hikmet Karasalihović (DF)“


“Gore ne može” slažu se prozvani vijećnici te su ovoj Odluci općinskog Načelnika svojim glasovima odlučili dati priliku. U komentarima glede obrazovnog sektora baziraju se na škole koje rade po bosanskom planu i programu a u kojima kako kažu, svu vlast i moć drži SDA preko svojih kadrova .
“Nepotistička hobotnica Stranke demokratske akcije je nevjerojatna i seže do svih struktura ovih škola počevši od rukovodećih mjesta, do nastavničkog kadra pa i ostalog osoblja te čistačica” kažu naši sugovornici koji su u cilju dokazivanja svojih teza na zadnjoj sjednici Vijeća tražili popis svih zaposlenih u školama koje rade na bosanskom planu i programu.

Da ova hobotnica itekako funkcionira pokazalo se kako kažu i na slučaju provođenja javne rasprave oko preuzimanja nadležnosti pa čak i prije, na samom početku ove priče kada su barem deklarativno, oba ravnatelja “B” škola bila za ovu priču međutim, njihova podrška i silni argumenti protiv dosadaŠnjeg rada i odnosa Ministarstva su nestali uključivanjem stranačke politike u cijelu priču.

Nastavna vijeća su zakazivana i održavana bez nazočnosti ravnatelja (Zabrđe) a na sastancima vijeća roditelja isti kako kažu nisu uopće bili protiv ove odluke, dapače.

Glede optužbi za izdaju, Karasalihović je i na sjednici Vijeća kazao da se on dokazao kad je trebalo, aludirajući na svoj ratni put te kao i Junuzović ponovio da se kao Bošnjaci osjećaju ugroženim ili pak kao građani drugog reda jedino zbog SDA.

Ukoliko je sva ova priča istinita, te SDA zaista kako kažu naši sugovornici ima apsolutnu kontrolu nad školama, onda bi im priča o preuzimanju nadležnosti trebala ići u koristi, s obzirom da će školski odbori koje pak imenuje Općinsko vijeće imati još veću moć. Dalje, nacionalna ugroženost na koju se pozivaju također se jednog dana može preokrenuti u njihovu korist a s obzirom na prebrojavanja stanovništva pa i djece (priopćenje) situaciju očito svakako prate.

„Osim toga, stranački sukobi su donekle i razumljivi ali, uvlačiti možda i jedinog načelnika u ŽSB koji je čak i bez službenog preuzimanja nadležnosti brinuo o tom uvijek neugodnom obrazovanju u te ratove, nije fer. Vijećnici iz SDA itekako dobro znaju koliko je u školsku infrastrukturu ali i obrazovanje općenito za sve i jednu školu na području općine Kiseljak uložene od strane te iste Općine kao i činjenicu da su im vrata Općine uvijek bila otvorena a na ista su nerijetko kucali ili barem ulazili“, slažu se spomenuti vijećnici.

Glede optužbi da izručuju bošnjačku djecu nekoj novoj Herceg Bosni, vijećnici napominju da od toga nema ništa, nit’ je bilo tko u bilo kojem trenutku javne rasprave spomenuo nešto slično:” Stvar je upravljačkog načina, pokušaja poboljšavanja uvjeta u školstvu, i ovo ni na koji način nije pitanje politike ili jezika.Jezik i pravo obrazovanja na vlastitom jeziku i uostalom po nacionalnom planu i programu je neupitna stvar i Ustavno pravo naroda a poznato je da će pedagoški nadzor nad školama koje rade po bosanskom planu i programu vršiti Pedagoški zavod iz Zenice” dodaju na optužbe iz priopćenja.

Izvor: artinfo.ba

Comment here