LifestyleMagazin

Kako boje utječu na raspoloženje?

Brojna istraživanja sugerišu da boje zaista mogu utjecati na naše raspoloženje. Većina nas već zna da postoje osnovne četiri psihološke boje – crvena, plava, žuta i zelena, te da miješanjem istih dolazimo do drugih nijansi. Iako su percepcije boja pomalo subjektivne, postoje neki efekti koji imaju univerzalno značenje. 

Određene boje povezane su sa povišenim krvnim tlakom i ubrzanim metabolizmom. Umjetnici i dizajneri enterijera odavno vjeruju da boje mogu dramatično utjecati na raspoloženje, osjećaje i emocije. Boja je moćan alat za komunikaciju i može utjecati na raspoloženje i fiziološke reakcije.

Crvena

Crvena se opisuje kao topla i živa boja koja može izazvati snažne emocije. Iako je često povezuju s osjećajem ljutnje, crvena je ujedno i simbol ljubavi. Prema istraživanjima, crvena je boja koja vam daje osjećaj hrabrosti i moći. Često se koristi kako bi privukla pažnju, na primjer u prometnim znakovima. Gledanje crvene boje također može povećati broj otkucaja srca i ubrzati disanje. Također se koristi za poticanje tijela i uma i povećanje cirkulacije.

Žuta

Žuta se često smatra veselom i toplom bojom koja je zaslužna za popravljanje našeg raspoloženja i samopoštovanja. Međutim, žuta boja također uzrokuje više naprezanja očiju ako je gledamo predugo (zbog ogromne količine svjetlosti koja se odbija). Žuta boja također može izazvati frustraciju, agresiju, mučninu i glavobolju. Ova boja također povećava energiju i koncentraciju, te stimulira živce i pročišćava tijelo.

Crna

Crna boja je savršen apsorber svih drugih boja u svjetlosnom spektru, a budući da se ne reflektira mnogi je smatraju prijetnjom i boje se mraka. Povezuje se sa zlom, smrću i tugom, te stvara percepciju ozbiljnosti.

Bijela

Upravo suprotno crnoj, bijela je savršen reflektor svjetlosti. Simbolizira čistoću i nevinost. Bijela boja stvara iluziju većeg prostora, te je dizajneri prostora često koriste kako bi učinili da prostorija izgleda veće. Iako je uglavnom pozitivna, može se opisati i kao hladna.

Plava

Plava boja izaziva osjećaj mira i spokoja. Za nju se vjeruje da povećava produktivnost, pa se često koristi za bojenje zidova kancelarija. Vjeruje se i da brzina pulsa i tjelesne temperature pada nakon izlaganja plavoj boji.

Zelena

Zelena boja je simbol prirode i njenog spokoja. Budući da se nalazi u središtu spektra, djeluje i kao boja ravnoteže. Vjeruje se da smanjuje stres i ima umirujući učinak, a istraživači su otkrili i da može poboljšati vid i sposobnost čitanja.

Narandžasta

Narandžasta je kombinacija crvene i žute boje, te budi osjećaj uzbuđenja i energije. Dakle, ovo je savršena boja za poticanje entuzijazma. Ona privlači pažnju, što je jedan od razloga zašto se često koristi u reklamama. Osim toga, narandžasta se smatra i energičnom bojom, zbog čega mnogi sportski timovi koriste ovu boju za uniforme i maskote.

Ljubičasta

Ljubičasta boja potiče duboko razmišljanje kod ljudi. Često se koristi i u prostorijama za meditaciju zbog svojih umirujućih efekata. Osim toga, ljubičastu boju rijetko kada možemo pronaći u prirodi, stoga je vremenom postala simbol bogatstva i moći.

Ružičasta

Ružičasta boja se obično povezuje s ljubavlju i romantikom. Smatra se da ružičasta boja ima umirujući efekat, te se neke nijanse ove boje koriste u zatvorima za smirivanje zatvorenika. Zanimljivo je i to što sportski timovi ponekad boje svlačionicu protivničkog tima u ružičastu boju, kako bi igrači bili pasivni i manje energični.

Comment here