LifestyleSavjeti

KAKO ZABAVNO I EFEKTIVNO PROVESTI NEDJELJU

Nedjelja

Nedjelja je. Dan za ljenčarenje, odmaranje, rješavanje zaostataka. Kraj je sedmice i posljednja prilika za oporavak od burne subotnje večeri. Isto tako, treba napuniti baterije za novu radnu sedmicu.

Mi vam u nastavku donosimo nekoliko prijedloga kako da provedete posljedni dan u sedmici.

  1. ODMORITE SE OD TELEFONA I LAPTOPA

Ako ste i preko vikenda na laptopu i mobitelu, stres je i dalje prisutan, a kako vas ostale obaveze ometaju, koncentracija vam je na nuli i produktivnost nikakva što uzrokuje još nervoze i stresa. Odredite vrijeme kad ćete biti iskopčani od svega i uživati u svježem zraku.

2. UŽIVAJTE U DOBROM FILMU

Film koji već tako dugo želite pogledati, napokon može doći na red! Ili vaša omiljena serija – pogledajte sve epizode s kojima ste sedmicama bili u zaostatku zbog mnogo posla i privatnih obaveza koje su vas snašle.

3.NAPUNITE KADU I ZASLUŽENO SE ODMORITE

Oni koji tokom sedmice imaju stresne obaveze, na poslu, u školi ili predavanja na faksu, znaju da nema boljeg načina za odmor od svih briga i nedaća koje su vas opterećivale nego – jednom finom, vrućom kupkom. Ne libite se odvojiti vremena za psiho-fizički odmor. Možda bi poneka mirisna svijeća i neka lagana muzika odlično upotpunile relaksacijski tretman.

4. PROŠETAJTE SE PARKOM ILI IDITE NA PLANINU

Lijenost nije izgovor za cjelodnevni boravak na zatvorenom. Poprilično pasivni i lijeni možete biti i vani, bez previše uloženog truda i napora. Svi imamo vrata kroz koja možemo izaći, svima je blizu nekakav park, livada, šuma ili jednostavno spakujte se i pravac na planinu. Izađite van, udahnite svježeg zraka i protegnite noge uz ‘coffee to go’ i omiljenu muziku u slušalicama.

5. KUHAJTE

Idealno za sve one koji preko tjedna rade, a vole kuhati. Kuhajte, pripremite roštilj, eksperimentišite. Spremite svoje omiljeno jelo ili pak pokušajte s nekim novim receptom. Zašto se ne biste malo poigrali u vlastitoj kuhinji s omiljenim namirnicama? Uzmite dovoljno vremena i uživajte u jelu na najbolji mogući način.

Za kraj, pokušajte nedjelju provesti što opuštenije, jer je nedjeljna depresija prisutna kod više od četvrtine zaposlenih koji s tjeskobom gledaju prema novom radnoj sedmici. Lijek je druženje s porodicom i ljudima koje volite.

Comment here