BiH

Ko je bio Džemal Bijedić? Zašto ga i danas svi cijene?

Džemal Bijedić je rođen u Mostaru 12.04.1917 godine. Osnovnu školu je završio u Mostaru 1928 godine a zatim je pohađao gimnaziju u Mostaru. Kao gimnazijalac pokazuje zanimanje za politiku i postaje simpatizer komunističkog pokreta, kome se priključuje tokom studija na Univerzitetu u Beogradu.

Radio je u biblioteci “Petar Kočić” u Beogradu, te u “Muslimanskoj biblioteci” i “Sportskom klubu Velež” u Mostaru. U Beogradu je primljen u SKOJ a decembra 1939. u mostarskoj partijskoj organizaciji primljen je u članstvo KPJ. Četiri puta je zatvaran u Mostaru od strane tadašnjih jugoslovenskih vlasti. U januaru 1940. Džemal Bijedić je izabran za sekretara Mjesnog komiteta SKOJ-a u Mostaru.

Drugi svjetski rat ga je zatekao u Mostaru, gdje je nakon poraza i raspuštanja jugoslovenske vojske ubrzo bila uspostavljena vlast NDH. Za vrijeme Drugog svjetskog rata kao član Partije aktivno učestvuje u NOB-i. Nakon strijeljanja sekretara Mjesnog komiteta KPJ za Mostar, Jusufa Čevre – koga su ustaše strijeljale 1. avgusta 1941, Džemal Bijedić je sa skojevskog prešao na partijski rad.

Ubrzo zatim je izabran za sekretara Mjesnog komiteta KPJ u Mostaru, da bi kasnije postao sekretar Okružnog komiteta KPJ za južnu Hercegovinu.U Mostaru je ostao do sredine 1942. godine, a nakon čega se prebacuje u Sarajevo. Za to vrijeme bio je vrlo aktivan u organiziranju ilegalnog partijskog rada u Mostaru.

Zalagao se za razvitak privrede, primjenu principa radničkog samoupravljanja, promociju Jugoslavije u inostranstvu i jačanje Pokreta nesvrstanih. Organizator nove bosanskohercegovačke privredne reforme i infrastrukture, izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-ih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta “hiljadu škola”.

Bijedić i njegova supruga Razija, te još šest putnika i članova posade, stradali su u avionskoj nesreći 18. siječnja 1977, kada je službeno zbog navodno loših vremenskih uvjeta avion udario

u brdo Inač, na planini Lisin, iznad Kreševa, prepolovio se i eksplodirao. Avion je bio na putu za Sarajevo iz Beograda, jer je taj dan Bijedić nazočio ispraćaju Josipa Broza Tita u Libiju.

U nastavku pročitajte neke od citata Džemala Bijedića:

“Jedino se povećanjem proizvodnje i racionalnim privredivanjem, raspodjelom i potrošnjom u skiladu sa rastom dohotka, uspješno možemo suprostovati inostranim ekonomskim udarima i brže prevazilaziti pritisak na rast troskova i cijena.” “.Mi stalno podvlačimo nedjeljivost mira u svijetu, u današnjem nezavisnom svijetu ne može vladati trajan mir u evropi, ako u drugim regionima bukte krize i oruzani sukobi, mi ne prihvatamo tendencije koje idu za tim da se konferencija o evropskoj bezbjednosti i saradnji.

Muhamed Ganija

Comment here