Savjeti

Koja je najbolja lozinka za zaštitu podataka na društvenim mrežama

Mnoge aplikacije i usluge koje koristimo zaštićene su lozinkom, obrambenim mehanizmom koji zlonamjernim učesnicima postaje sve lakši za otkrivanje. Zato je važno stvoriti snažnu i složenu lozinku, čak i ako ju je malo teže upamtiti.

Savršena lozinka možda ne postoji, kaže Etay Maor, izvršni savjetnik za bezbjednost u IBM Securityu, za Business Insider. Dodaje da postoji tehnika kojom se možete koristiti za izradu lozinki koje bi hakeri mogli teže shvatiti, a lako ih je zapamtiti. Maor predlaže stvaranje fraze umjesto lozinke.

“Čak i ako odaberete složenu lozinku dugačku recimo, od osam do deset znakova, računar je još uvijek može prilično lako i brzo pogoditi “, kaže Maor, koji proučava taktiku kibernetičkog kriminala na “tamnom” vebu da bi podučavao klijente kako hakeri rade, tako da se mogu bolje zaštititi.

Tehnika šifre podrazumijeva pamćenje fraze koju možete upotrijebiti umjesto lozinke, jer što je lozinka duža, to će se teže “probiti”.

Možete tako odabrati frazu poput “Želim ići na koncert Bon Jovija” i pretvoriti je u lozinku.

“Računar će trebati neko vrijeme da to pogodi”, rekao je Maor.

Uobičajeni algoritmi tehnike koji se koriste za pogađanje lozinki su poznati kao napad “grube sile”. To je slučaj kad bi uljez nastavio nagađati razne kombinacije znakova dok ne nađe podudaranje. Takav bi zadatak čovjeku oduzimao mnogo vremena, ali za računar je relativno lagan, prenosi MSN.

“Za računar danas imajte na umu koliko je centralnih procesnih jedinica u računaru, a činjenica da možete koristiti više računara zapravo daje vrlo malo vremena prilikom generisanja popisa svih mogućih kombinacija slova i brojeva “, kaže Maor.

Maor kaže da još bolja strategija dopušta da računar stvori lozinku za vas. Predlaže korištenje upravljača lozinki poput “LastPass” ili “1Password”, koji mogu generisati složene, nasumične lozinke u vaše ime i automatski ih ispuniti kada se prijavite na usluge na vebu.

To vam može pomoći da izbjegnete kritičnu pogrešku korištenja iste lozinke za više web stranica. “Ne uzimajte taj zadatak na sebe. Neka algoritam to učini za vas”, rekao je.

Comment here