LifestyleSavjeti

Koliko se muški i ženski mozak razlikuju?

Istraživanja su pronašla značajne razlike u mozgu kod žena i kod muškaraca, međutim, ne postoji jasna razlika u IQ među polovima.

U jednom od najvećih istraživanja za ispitivanje povezanosti u mozgu, istraživači iz Medicinske škole Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrili su velike razlike između ženskih i muških mozgova.

Koristeći relativno novu tehniku nazvanu difuzna magnetna rezonanca (dMRI) na 949 mladih ljudi, tim je bio u stanju da prati koliko su mozgovi kod ispitanika različiti.

Mozak je podijeljen na dvije polovine nazvane hemisferama. Ova studija je pokazala da muškarci imaju više veza unutar svake hemisfere mozga, povezujući regione za planiranje i donošenje odluka s regijama za vid i govor. Žene, s druge strane, imaju više veza između svake hemisfere, dozvoljavajući da dvije polovine mozga lakše razmjenjuju informacije. Muškarci su imali više veza između dvije hemisfere, a žene su imale više veza unutar svake hemisfere.

Studija je utvrdila minimalne razlike kod djece mlađe od 13 godina, ali razlike su bile mnogo izraženije u dobi od 17 godina. Mnoge promjene u mozgu javljaju se tokom puberteta, a čini se da se muškarci i žene različito razvijaju.

Izvor: Body.ba

Comment here