Vijesti

Kvalitetnija medicinska sredstva za RVI/ RVI paraplegičare u KS-u

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nastavit će kontinuirano raditi na poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga za ratne vojne invalide i RVI paraplegičare, naglasila je resorna ministrica Amela Sofić na današnjem sastanku sa predstavnicima ove populacije u KS-u.

Ovo ministarstvo implementira Odluku o izmjenama odluke o proširenom obimu prava za korištenje medicinskih sredstava i lijekova za RVI/RVI paraplegičare sa područja Kantona Sarajevo.

Predstavnik Udruženja RVI paraplegičara KS Elvis Sudar istakao je dobru saradnju sa Ministarstvom. Po njegovim riječima, izmjenama pomenute Odluke osiguran je kvalitet i inoviran asortiman medicinskih sredstava koja se obezbjeđuju ovoj kategoriji našeg stanovništva.

U Budžetu Kantona Sarajevo na poziciji Ministarstva zdravstva u 2019. godini je obezbijeđeno 4.490.000 KM za implementaciju prava iz ove Odluke. Kako je navedeno, riječ je o značajno većem iznosu sredstava za te svrhe u odnosu na predhodne godine kojima će se osigurati i mnogo bolji kvalitet isporučenih medicinskih sredstava. Prava uključuju i nabavku invalidskih kolica za potrebe RVI/RVI paraplegičara svakih 48 mjeseci, što se implementira u ovoj godini.

Kolica za korisnike su po prvi put rađena namjenski i u skladu sa njihovim potrebama, te prema standardima EU, što je za njih izuzetno važno, istaknuto je.

Comment here