BiHVijesti

Laži o koronavirusu koje su se munjevitom brzinom proširile

Veliki broj zaraženih u Italiji naveo je pojedince da prošire silne laži i čak pokušaju zaraditi na tuđoj patnji.I dok se Italija bori s epidemijom koronavirusa, šire se i dezinformacije o tome kako se boriti protiv njega, piše BBC.

Neke od tih priča postale su viralne u čitavoj zemlji iako nema nimalo istine u njima.

Vojnici su na ulicama

Videosnimak koji je objavljen na Twitteru prikazuje vojna vozila na ulicama i pregledan je više od 250.000 puta. Prvo je rečeno da su vozila snimljena u južnom talijanskom gradu Foggiji, ali je kasnije rečeno da je ipak u pitanju Palermo na Siciliji.

Ovaj tvit, kao i mnogi drugi ove sedmice, povezivali su prisustvo vojnih vozila s nemirima u zatvorima u Palermu ove sedmice, nakon što su najavljena ograničenja u posjetama u zatvorima, kao dio mjere protiv koronavirusa.

Istina je da je vojska bila na ulicama Palerma, ali njihovo prisustvo nije imalo nikakve veze s nemirima u zatvorima.

Italijanska vojska je potvrdila da vozila pripadaju Šestoj konjičkoj jedinici italijanske vojske, čije sjedište je u ovom gradu.

Oni su se vraćali s vojne vježbe u Sardiniji i nisu bili raspoređeni kako bi se bavili nemirima među zatvorenicima, niti iz bilo kojeg drugog razloga vezanog za koronavirus.

Lažna tvrdnja o cjepivu koje možete kupiti

Ova lažna tvrdnja objavljena je u jednom italijanskom letku koji je, navodno, dostavljen prodavnicama i kućama u jednom određenom području regije Venecija.

U tom letku se navodi da je vakcina napravljena u Australiji u cilju borbe protiv virusa Covid – 19 i kako je jedina država na svijetu koja ga je kupila Švicarska.

Tu se tvrdi da uzimanje šest doza vakcina može pružiti zaštitu od virusa godinu dana i da je dostupno za 50 eura i može se naručiti putem e-mail adrese koja je navedena u letku.

Međutim, ne postoji nikakva vakcina nigdje u svijetu i realno gledano, neće ga ni biti barem do sredine sljedeće godine, prema riječima Jamesa Gallaghera, dopisnika za rubriku “Zdravlje i nauka” za BBC.

Jedna italijanska stranica za provjeru činjenica, koja je preuzela ovu vijest, navela je da “vakcina ne postoji, a da ono što zaista postoji su ljudi koji vole širiti laži”.

Mit o soku od limuna

Netačne informacije o drugim načinima sprečavanja koronavirusa također kruže društvenim mrežama.

Tu spada i istraživač za kojeg se tvrdi da je sa Univerziteta Zanjan u Kini i koji kaže da bi uzimanje što više vitamina C pomoglo zaštititi se od virusa.

Ovo je objavljeno na jednom portalu za vijesti, poznatom kao Viralmagazine.it, čiji podaci govore da je ovaj njihov članak pregledan 576.000 puta i da je podijeljen preko 30.000 puta.

U objavi se također “citira profesor Chen Horin, generalni direktor Vojne bolnice u Pekingu”, koji kaže da topli napitak s limunom može spriječiti širenje virusa.

Ali tu postoji nekoliko stvari koje nisu ispravne:

– ime kineskog istraživača zvuči neispravno, jer kada se prevede znači “kako se zoveš?”
– Univerzitet Zanjan ne postoji u Kini
– profesor koji se spominje, ranije se pojavljivao i u netačnim savjetima o raku
– da bude potpuno jasno, ne postoje nikakvi dokazi o tome da sok od limuna ili velike doze vitamina C mogu zaustaviti virus.

Jedna od karakteristika ovih privatnih poruka je da one ponekad mogu miješati pametne savjete s netačnim informacijama.

Poruke na WhatsAppu savjetovale su ljudima redovno prati ruke, što je dobar savjet, ali i ispirati grlo sredstvom za dezinfekciju kako bi spriječili da virus stigne do pluća, za što ne postoje dokazi da zaista djeluje.

Comment here