KulturaVijesti

Logo Lige Nacija plagijat sarajevskog umjetnika Gojak Nijaza

UEFA Liga nacija je međunarodno nogometno takmičenje evropskih nacionalnih seniorski reprezentacija.

Prvi turnir UEFA Lige nacija počeo je u septembru 2018. godine,
nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine kada je izašao logo Lige nacija a uradila ga je Portugalska dizajnerska kuca Y&R BRANDING.


Gojak Nijaz, autor digitalnog rada „1001 noći“, tvrdi da je Portugalska dizajnerska kuca Y&R BRANDING kopirala njegov umjetnički rad i pretvorila ga u logo Lige nacija.

Na slici ispod se mogu vidjeti oba rada. Na ljevoj strani je prikazan rad od sarajevskog umjetnika nastao 2017 a na desnoj strani logo UEFA-e Lige nacija nastao 2018 god. Perspektivni umjetnik navodi da je kopiranje Y&R BRANDING očigledno i da se tako nešto mora snositi posljedice.


„Ako uporedimo kompoziciju ,,1001 noć“ i UEFA loga Lige nacija, može se uočit identična paleta boja ,a kompozicija loga Lige nacija je samo pojednostavljenje geometriskih elemenata iz kompozicije ,,1001 noć“, rekao je Gojak.
Digitalni rad ,,1001“ noć Sarajevskog umjetnika Gojaka izlagana je na Artboxprojektu Basel 1.0 05.07.2017. godine u Švicarskoj. Kompozicija ,,1001 noć“ izložena je i u Mostaru u sklopu kolektivne izložbe ULUBIH-a na Anale crteža BiH_Grand Prix Mostar 01.09.2017 kao apstraktni crtež .


Kompozicija „1001 noć“ je ciklus radova Anđeoska krila koja je definisana sa apstraktnim geometriskim elementima u kojoj dominiraju redovi trokuta i nepravilnih krugova. Bogat kolorit je zastupljen u ovom dijelu ,a orginalnost je neupitna.

Ciklus Anđeoskih krila predstavljaju jednu seriju doživljaja izrazena kroz boju i formu ,Slikarska priča je sadržana u apstraktnim krilima i svako krilo zasebno predstavlja dio apstraktne priče a povezane u nizu redova izgledaju kao potpuna kompozicija, Nijaz kaže kroz krila izražavam doživljaj, emociju, trenutak, jedno stanje u tom momentu .Različita iskustva čine da nikad krila nisu ista i iako slična
mogu se preplitati i biti slična ali svako krilo je identitet za sebe . Kroz moj slikarski izraz želim da proizvedem nove simbole ,nove rukopise,nove zapise,nove svijetove slikarskog izraza zasnovane na jednoj apstraktnoj geometrskoj priči.


„Zahvaljujući Nijazu, koji je kao umjetnik dao doprinos svojim sjajnim umjetničkim djelom Artboxproject Basel 1.0 postigao je veliki uspjeh. Njegov rad prikazivan je svakodnevno između 06:00 sati i 23:00 sati na velikom ekranu“, riječi su kustosa sa održane izložbe u Bazelu -Švicarska.


Najveći je problem je za „žrtve“ koje su upale u taj začarani krug kopiranja. Zamislimo taj osjećaj krađe dizajna, bilo kod nekog velikog dizajnera koji iza sebe ima desetljeća iskustva i znanja, ili kod nekog koji se tek probija.

Količina vremena i znanja, pogrešaka, pokušaja i promašaja koji su uloženi u taj krajnji dizajn je golema i jednostavno je nepojmljivo da se neko smatra pozvanim i dobrodošlim ukrasti dizajn, nalijepiti na njega višu cijenu poput dizajnerskih kuća, ili nižu poput hight street kuća te prozvati isto inspiracijom.

Dizajneri, osim što ne bi trebali kopirati, trebali bi na taj način pristupiti onima koje kopiraju. Pozvati ih na saradnju, zaposliti njihovu kreativu i sposobnost stvaranja, jasno i glasno obznaniti da su bili izvor inspiracije nove kolekcije.

“Jedina gora stvar od toga da vas netko kopira jest – da vas nitko ne kopira.” Oscar Wild

Comment here