LifestyleSvijet

Michael Buck sagradio kuću u stilu kakve imaju Hobbiti u Gospodaru prstenova

Kuće kao u filmu Gospodar prstenova i hobbit izgradnja

Michael Buck, penzionisani profesor likovne umjetnosti iz  Velike Britanije, se vodio starom tehnikom gradnje, kako su to ljudi radili u davna vremena – od zemlje, gline i slame bez upotrebe bilo kakvih modernih alata. 

On je napravio kućica u stilu onih kakve imaju Hobbiti u Gospodaru prstenova. Drveni pod je napravio od ostataka koje je pronašao na otpadu, a stakla za prozore uzeo je sa starog, zapuštenog kamiona.

Za realizaciju svoje ideje potrošio je svega 150 funti, a ne bi morao ni toliko da mu nije ponestalo slame i eksera. Dozvolu za gradnju nije trebao jer se njegova građevina smatra sjenicom. Cilj mu je bio napraviti jeftinu kućicu potpuno neškodljivu za okoliš pa je zidove obojio kredom i smolom.

Smatra kako bi ovakva, ekološka i vrlo jeftina gradnja mogla biti rješenje stambenog problema mnogih ljudi, kako u Velikoj Britaniji, tako i u cijelom svijetu, prenosi The Telegraph.

Svakako ovaj način života nije za one koji vole udobnost i luksuz. Čak i najjednostavniji zadatak u kući bez struje ili tekuće vode je naporan. Na peći za kampovanje, pravi kafu.

Za pranje posuđa potrebno je posjetiti potok u vrtu kako bi se dohvatila voda. A ako bi htio da se okupa, morao bi napuniti staru cinkovu kadu, staviti je na peć na drva i čekati sat vremena da se zagrije. Što se tiče toaleta, on je smješten u posebnoj kočiji u bašti.

Njegova kuća, je romantična, ali je ipak nepraktična, posebno zimi.

Comment here