BiHVijesti

Ministarstvo zdravstva izdvojilo 100.000 KM za neprofitne organizacije i udruženja

Nakon provedene procedure Javnog poziva Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, od ukupno 23 neprofitne organizacije i udruženja iz oblasti zdravstva koji su se prijavili, osamnaest ih je ispunilo tražene uslove, te su njihovi programi i projekti odabrani za finansiranje ili sufinansiranje iz Budžeta KS.

“Za ovu namjenu Ministarstvo zdravstva izdvojilo je 100.000 KM”, istakla je ministrica zdravstva Amela Sofić koja je danas potpisala ugovore s predstavnicima udruženja.

Po njenim riječima, ove godine je resorno ministarstvo izdvojilo duplo više sredstava nego što je to bila praksa prethodnih godina, a kako je poručila namijenjen je isključivo za medicinski dio djelatnosti kojima se ove neprofitne organizacije i udruženja bave.

Sredstva su danas dodjeljena: Udruženju distrofičara KS, Udruženju za psihosocijalnu promociju i pozitivnu afirmaciju humanih vrijednosti – Momentum, Udruženju dijabetičara djece i omladine KS, Udruženju oboljelih od cerebralne dječije paralize KS, Udruzi sportsko udruženje osoba s dijabetesom “Dia BiH”, Dijabetološkom udruženju Federacije BiH, Udruženju plivački klub “SPID”, Udruženju oboljelih od multiple skleroze KS, Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize KS , Omladinskoj organizaciji ,”Osmjeh, Udruženju Život sa Down sindromom FBiH, Udruženju za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju – „Colibri”, Udruženju ,,Mininogmet”, Udruženju „Baby steps”, Udruženju porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju “Dajte nam šansu”, Udruženju roditelja djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Osmjeh nade“, Udruženju za promociju i unapređenje zdravlja ,,Generacija” i Omladinskom udruženju “Dobro djelo”.

Kako je navedeno, svi koji su danas potpisali ugovore dužni su da do 31.12. 2019. godine dostave izvještaje Ministarstvu zdravstva, kako bi se uvidjelo da li su sredstva namjenski utrošena.

Comment here