BiHEkonomija

MMF objavio nove prognoze rasta BDP-a za 2019. godinu: BiH neće napredovati ni u narednim godinama!

MMF objavio nove prognoze rasta BDP-a za 2019. godinu BiH neće napredovati ni u narednim godinama

Ekonomija Bosne i Hercegovine ni u 2019. godini  neće ostvariti značajniji napredak. Očekivani rast BDP-a je svega 3,2 posto, navodi se u redovnom jesenjem izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Iz MMF-a navode da će se inflacija u BiH zadržati na nivou od 1,4 posto u ovoj godini, s tim da će na kraju 2019. možda dostići 1,7 posto.

Taj je procent za ekonomski razvijene države itekako dobar, ali za našu zemlju, najsiromašniju u Evropi, on je razočaravajući. Jer, s takvim rastom mi se decenijama nećemo uspjeti približiti bogatijim zemljama.

Ovih je dana i “Guardian”, navodeći da je u BiH prosječna plaća tek nešto iznad 400 eura i da je nezaposlenost veća od 20 posto, a među mladima i više od 45 posto, konstatirao da je sumorna ekonomska situacija glavni faktor odlaska ljudi iz zemlje.

Projekcije su da bi u 2019. inflacija mogla ubrzati na 1,6 posto, a na kraju te godine iznositi 1,8 posto.

Deficit tekućeg računa znači da uvoz robe i usluga, odljev dohotka od investicija i transferi prema inozemstvu premašuju izvoz robe i usluga te dotok dohotka i transfera iz inozemstva.

Prema prognozama MMF-a, taj deficit u ovoj će godini iznositi šest posto, nakon prošlogodišnjih 4,8 posto, a u sljedećoj godini očekuje se da on bude 6,6 posto.

Comment here