ObrazovanjeVijesti

Muhidin-ef. Musa: Kao model svog ponašanja uzeti model ponašanja Poslanika

Muhidin-ef. Musa je danas 12.07.2019. godine u džamiju Brestovsko održao hutbu pod nazivom “Hutba julska”. U nastavku Vam prenosimo jedan mali ali svakako značajni dio iz teksta hutbe.

“Draga braćo, Božijom voljom smo ostali na ovim krajevima, bez Njegove pomoći ne možemo ni nastaviti. Kako bi divno bilo kada bi svaki pojedinac za svoj model ponašanja uzeo onoga čiji je moral Kur’an bio, onoga ko je poslan da usavrši moral kod ljudi. Kako bi divno bilo kada bi naša djeca i omladina do u tančine poznavala odnos našeg Poslanika, a Božijeg miljenika, prema svemu,  i ne samo poznavala, nego po tom njegovom modelu svoj život usmjeravala. Zamisli dragi brate, da odeš npr. doktoru i ponudiš ga nekom hedijom, a on ti kaže: Ne, ja to ne želim, meni to ne treba, ja samo radim svoj posao.

Tek tada, kada na ovakav način budemo stvari postavljali, možemo kazati da naši heroji i gazije nisu zalud živote i dijelove tijela dali. Tek onda kada svoju braću u vjeri koji nepravdu čine, budemo pomagali na način da ga spriječimo u činjenju nepravde, možemo kazati da se borci nisu zalud borili. Tek onda kada ne budemo kalkusali sa istinom, ma kakva ona bila, možemo kazati da smo pouku uzeli.

Kazati bi se još, mnogo toga, imalo…. no, ima li neko da bi čuti htio”?

Comment here