Vijesti

Načelnik općine Kiseljak se izvinuo trgovcima

Kiseljak

Danas je na stranici općine Kiseljak objavljeno saopćenje načelnika Mladena Mišurić-Ramljaka kojeg u cjelosti prenosimo:

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

Kanton Središnja Bosna

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak

Načelnik Općine Kiseljak

Kiseljak, 29.4.2020. godine

Oglašavanje načelnika općine Kiseljak povodom  postupanja  inspekcije zbog Odluke Općinskog Stožera civilne zaštite, kojom je dopušten rad trgovinama tekstilom, obućom, sportskom obućom, nakitom i kozmetikom:

Poštovane /i,

Vama kojima je zabranjen rad Odlukom Federalnog stožera civilne zaštite, koja je donesena na početku proglašenja stanja prirodne nesreće, načinjena je velika nepravda na koju smo odmah reagirali i tražili u više navrata da se vaše djelatnosti izuzmu iz zabrane.  Odlukom Općinskog stožera civilne zaštite od 27.4 2020. godine omogućen vam je rad uz poštivanje svih higijenskih i  epidemioloških mjera, razlog za donošenje ovakve odluke je logičan, a nadasve opravdan  iz više razloga i nelogičnosti na koje smo ukazivali i to:

  1. Prvo su svim trgovinama koje se bave prodajom odjevne robe i slično ( tekstil i obuća, nakit i kozmetika ) zabranili rad, pa su potom od te zabrane izuzeli određene trgovine, među ostalim i trgovine koje se bave prodajom robe za djecu.
  2. Na području Općine Kiseljak mi nemamo niti jednu trgovinu koja se bavi isključivo prodajom opreme za djecu, a ta oprema je i dio vašeg asortimana.
  3. Tražili smo da nam pojasne zašto vi, čije su trgovine izvan tržnog centra, ne možete raditi kao i mnoge druge trgovinske djelatnosti, uz poštivanje svih naloženih mjera.
  4. Kako je moguće da trgovine kojima je omogućen rad (misli se na trgovine prehranom) mogu prodavati sve npr. hranu, sredstva za higijenu, poljoprivredni alat, sjemenje, alat, tekstil, obuću, uredski materijal, kozmetiku, naki, voće i povrće… itd., kroz koje dnevno prolazi na stotine kupaca, mogu osigurati tražene mjere a vi ne možete, čak što više vi ste potencijalni širitelji zaraze jer vam kroz radnju dnevno prođe  10-ak kupaca ili nešto malo više.?
  5. Kako je moguće da je u isto vrijeme zabranjen rad trgovinama obućom i postolarima, što znači da se ne mogu kupiti nove cipele, niti popraviti stare? Zar će jedan obućar urušiti cijeli zdravstveni sustav i dovesti u pitanje sva postignuća u borbi protiv virusa?
  6. Kako je moguće, da u susjednim općinama skoro sve navedene djelatnosti rade, ali u Kiseljaku ne mogu? Je li to možda zbog inspekcijske ispostave koja je u Kiseljaku i koja je jedina osposobljena da prati epidemiološku situaciju i donosi mjere u vidu zatvaranja i prijetnji mogućim pisanjem prekršajnih naloga, ako vaše trgovine  odmah ne zatvorite?
  7. Kako je moguće da je odlukom Kriznog stožera Federacije  dopušten rad trgovinama repromaterijalom, a da nije navedeno kojim repromaterijalom, a potom inspekcija procjenjuje da igle, konci i drugi tekstilni materijali koje, među ostalim, prodajete – nisu repromaterijali?

Mogao bih nabrajati još dosta nelogičnosti vezanih za odluke Federalnog kriznog stožera koje smo obvezni provoditi, a koje su u suprotnosti sa zdravim razumom i koje vrijeđaju inteligenciju  svih nas koji živimo na području općine Kiseljak.

Poštovane/i , svjesni također i da odluke koje smo donijeli kao Općinski stožer nadležan za provođenje mjera nisu naišle na potpuno odobravanje , ali Odluka kojom je u potpunosti zabranjen rad, bez da vam je ostavljena mogućnost obavljanja djelatnosti pod određenim uvjetima, izravno je kršenje ustavnog prava – prava na rad.

I na koncu želim se ispričati svima koji ste od jučer izloženi  pritisku i prijetnjama inspekcije, a temeljem Odluke Općinskog stožera kojom vam je dopušten rad.

S poštovanjem,

NAČELNIK

OPĆINE KISELJAK

Mladen Mišurić-Ramljak,dipl.ing


Comment here