BiHVijesti

Najveći iznos do sada: Usvojen rebalans Budžeta KS u iznosu od milijardu i 55 miliona KM

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su po hitnom postupku usvojili rebalans Budžeta KS za 2019. godinu u iznosu od milijardu i 55 miliona KM. Rebalansom je Budžet povećan za 114 miliona KM koje će biti usmjerene u projekte od strateškog značaja kao i mjere Vlade za poboljšanje kvaliteta života građana, istakao je u obrazloženju ministar finansija Amel Kovačević.

Ministar Kovačević je zastupnicima prezentirao razloge rebalansa i usmjeravanje budžetskih sredstava te kazao da je Budžet povećan zahvaljujući tome što su projekcije prihoda Kantona porasle za 27 miliona KM, a ostali dio je od akumuliranih razgraničenja iz prethodnog perioda, unosa (donacije, transferi), te od vlastitih prihoda različitih budžetskih korisnika.

Nabavka opreme za Klinički centar i Opću bolnicu, KJKP Rad, sufinansiranje predškolskog odgoja, izgradnju Akademije scenskih umjetnosti, subvencije plina za sve korisnike do kraja godine, kao i troškova studentskih karata i prevoza učenika, te pokrivanje razlike za penzionerske mjesečne kupone KJKP “Gras”, za subvencioniranje mladih pri rješavanju stambenog pitanja, samo su neke od stavki u rebalansu budžeta KS za 2019. godinu.

Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture KS ide više od 9,5 miliona KM i to za subvencioniranje kupaca prirodnog gasa i centralnog grijanja oko osam miliona KM, a 1,5 miliona KJKP Rad za nabavku opreme.

Također je za Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih rebalansom Budžeta predviđeno više od sedam miliona KM za projekte za sufinansiranje predškolskog odgoja čime će biti povećan kapacitet prijema djece u vrtićima, za strategiju rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ali i sufinansiranje izgradnje škole na Šipu i rekonstrukcije vrtića. Dodatna sredstva su previđena za potrebe Univerziteta u Sarajevu u iznosu od 1, 6 miliona KM te milion KM za softversku aplikaciju u u okviru procesa integracije UNSA.

Milion KM će biti usmjeren za vrhunski sport, za ukidanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom također će biti usmjeren milion KM, dok je u svrhu regulisanja migrantske krize izdvojeno je dodatnih 200.000 KM.

Sredstva u iznosu od 3,1 milion KM izdvojena su za izmirenje troškova vansudskih nagodbi iz radno-pravnog odnosa uposlenih u javnom sektoru.

Rebalansom su dodatno planirana i povećanja sredstva od ino zaduženja (čl.4. rebalansa Budžeta) u iznosu od oko 70 miliona KM namijenjenih za projekte u oblasti saobraćaja kao što su obnova voznog parka javnog gradskog prijevoza, odnosno nabavka trolejbusa i minibusa, te projekt rekonstrukcije trolejbuske mreže za Vogošću.

Posebna izdvajanja usmjerena su za povećanje energijske efikasnosti, odnosno utopljavanje zgrada u javnom sektoru kao i subvencioniranje utopljavanja individualnih stambenih objekata.

“Obzirom na sve planove i namjene možemo ovaj rebalansirani budžet ocijeniti kao investicioni”, zaključio je ministar Kovačević.

Comment here