Savjeti

Nektarina pomaže zdravlju kardiovaskularnog sistema, ali i očiju

Dugo se vjerovalo da je nektarina nastala ukrštanjem breskve i šljive. Ipak, stručnjaci iz agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice.

Upravo zbog velike sličnosti s breskvom nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom kožom.

Nektarina potječe iz Kine, gdje se uzgaja već više od 3.000 godina. S područja Kine proširila se na Srednju Aziju, a zatim na Europu i Ameriku. Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina).

Odličan su izvor minerala kalcija, kalija, magnezija i fosfora. Imaju visok udio prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, osobito fenolnih spojeva. Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Nektarina snažno pomaže zdravlju kardiovaskularnog sistema. Antioksidansi klorogenična kiselina i antocijanini sprečavaju oksidaciju LDL-kolesterola te posljedično smanjuju rizik za stvaranje plaka na krvnim žilama.Tako se sprečava stvrdnjavanje arterija i pospješuje cirkulacija.

Flavonoidi sadržani u nektarinama smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze. Ovo voće ima luteina koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Comment here