Savjeti

NEMATE VREMENA ZA ČIŠĆENJE? PROČITAJTE SAVJETE ZA BRZINSKO ČIŠĆENJE KUĆE

Čišćenje kuće

Čišćenje je puno lakše ako se prostor stalno održava urednim, a to se može i brzinskim čišćenjem.

Ljudi kod čišćenja (kad uhvate vremena) često prave grešku da posebno čiste svaku prostoriju. To nije najefikasniji način jer oduzima mnogo vremena. Možete upasti u zamku detaljnog čišćenja jedne prostorije što će vam oduzeti vrijeme i snagu te ćete vrlo vjerovatno zanemariti ostale prostorije u kući.

1. Napravite popis zadataka

 Umjesto toga, napravite sljedeće:

Prvi korak prema produktivnosti je da napravite ‘to-do’ listu, odnosno listu zadataka koju morate obaviti kad je čišćenje u pitanju. Puno je lakše pospremati s listom jer kad obavite svaki pojedini zadatak možete ga prekrižiti s popisa. Tako ćete se osjećati proaktivno, organizirano i bit ćete pod manjim stresom. Pravljenje liste obaveza koju moraš ispuniti jedan je od najzgodnijih načina za efikasno čišćenje životnog prostora.

2. Prije brisanja prašine brzinsko pospremanje

Na brzinu pospremite sve što je neuredno i nije na mjestu – papire, stvari, igračke… Nakon toga pregledajte koja mjesta u kući imaju najviše prašine, a zatim krenite u akciju. Ovisno o tome koliko vam je stalo do okoliša – to radite mokrom krpom ili vlažnim maramicama (onima koje su baš namijenjene za brisanje prašine ili pak univerzalnima). Obrišite sve prašnjave površine, a nemojte zaboraviti niti na sitne ukrase poput okvira za slike, noćne lampice i sl.

3. Promijenite posteljinu

Promijenite plahte i posteljinu u svim spavaćim sobama te peškire u kupaonici. Također, promijenite jastučnic e na svim ukrasnim jastucima. To je jednostavan i brz način da osvježite svoj dom.

4. Staklene površine

Prođite kroz cijelu kuću i obrišite sva ogledala i staklene površine (ne i prozore, njih ostavite za detaljno čišćenje). Taj zadatak možete obaviti relativno brzo, a imat ćete osjećaj kao da ste napravili puno toga. Ogledala i staklene površine lako se mogu zaprljati, a puno ljepše izgledaju kad su čiste i blistave. Kod čišćenja staklenih površina preporučuje se koristiti krpe od mikrovlakana.

5. Očistite sve ostale površine

Sljedeći korak prilikom čišćenja doma su sve površine poput polica, kvaka, stolova, kupaonice i sl. Dezinfekcijskim maramicama prebrišite sve površine u kuhinji i kupaoni, sudoper, frižider, umivaonike, wc školjku, kadu, radni sto… (Prirodnija i ekološkija varijanta je da to učinite krpom i mješavinom alkoholnog ocata i vode.)

6. Usisavanje i pranje podova ostavite za kraj

Usisavanje ostavite za kraj jer će prilikom čišćenja na pod padati prašina i ostale prljavštine. Prvo sve usišite, pa nakon toga obrišite drvene i sve ostale podove s pločicama. Za sam kraj upalite lampu s eteričnim uljem ili pak mirisne svijeće za dodatan osjećaj čistoće i svježine.

Comment here