BiznisEkonomija

Novalić: BDP porastao, ali nastavljena neefikasnost javnih kompanija

Bruto domaći proizvod (BDP) Federacije BiH je u proteklih pet godina porastao za pet milijardi KM, sa 18 na 23 milijarde.

– To je apsolutno najveći rast u jednom petogodišnjem periodu, a podstaknut je potrošnjom – kazao je premijer FBiH Fadil Novalić na Ekonomskom forumu u Sarajevu.

Navodi da je u tom periodu vođena restriktivna politika potrošnje. Problem BDP-a, istakao je, jesu investicije kojih je 20-ak posto stranih.

– Apstiniramo od investiranja. Investicije su izuzetno male, a uzrok je, najvjerovatnije, politička nestabilnosti, slabo nam stoji i izvoz, a novca na raspolaganju ima – naglasio je Novalić.

Ističe da je stvoren vrlo veliki fiskalni prostor.

– Bili smo na sastanku s predstavnicima MMF-a i oni su nam rekli da moramo početi razmišljati kako da novostvoreni fiskalni prstor koristimo kao faktor multiplikacije, rasta BDP-a – kazao je Novalić te poručio “da Federaciju BiH prati pošast, neefikasnost javnih kompanija”.

Naglasio je da javne kompanije nisu sposobne vratiti novac nazad na tržište, koji je stavljen na raspolaganje.

– Mi smo taj novac uzeli iz potrošnje, na jedan način umanjili BDP, da bi na multiplikativnijoj strani ubacili taj novac, a on se ne ubacuje – naveo je Novalić.

Mišljenja je da država treba investirati, ako ne može zaintrigirati privatne investitore.

– Mi tu svakako mislimo na ubzanje koridora Vc, imamo mogućnost kroz akcize i fiskalni prostor koji je okarakterizan suficitom. Imamo mogućnost od dvije milijarde i 400 miliona u tri godine da investiramo. To je deset posto našeg GDP-a – poručio je Novalić.

Naglasio je da se Federacija BiH okreće obnovljivim izvorima energije te da je jedini cilj tuzlanskog Bloka 7 stabilnosti sistema i da je to sigurno posljednji projekt na ugalj.

Podsjetio je da je Vladi FBiH dala saglasnost za nekoliko vjetroelektrana, da slijede pregovori sa Špancima o izgradnji solarnih panela, ali da su u planu i hidrocentrale.

– Energetika nam je zanimljiva jer i ona može donijeti tri, četiri milijarde KM u narednih pet godina – rekao je Novalić.

Poručio je i da je u proteklih pet godina rast zaposlenosti i plaća evidentan, da je porastao broj registriranih preduzeća i obrta. Sve to je, istakao je, doprinijelo porastu direktnih i indirektnih poreza za trećinu.

Naglasio je da se to odrazilo na potpuno umirivanje socijalnog stanja u društvu.

Comment here