Vijesti

Novi koronavirus (COVID-19)

Prenosimo saopćenje Federalnog ministarstva zdravstva:

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 31. decembra 2019. godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Wuhan, provincija Hubei u Kini. Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao virusna upala pluća. Identificiran je novi koronavirus (COVID-19) koji prije nije izazivao bolest kod ljudi.

Koronavirusi su velika obitelj virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkuliraju među životinjama, uključujući deve, mačke i šišmiše. Rijetko koronavirusi koji cirkuliraju među životinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi, kao što se dogodilo s MERS-om (Middle East respiratory syndrome) i SARS-om (Teški akutni respiratorni sindrom).

Nakon toga, započela je epidemija koja je zahvatila i druge dijelove Kine, a identificiraju se i slučajevi izvan Kine, u nekoliko zemalja Azije, ali i u Australiji, Europi i  Sjevernoj Americi. Prvi slučajevi u Europi potvrđeni su u Francuskoj 24. siječnja 2020. godine. Situacija se mijenja svakodnevno, a više možete saznati na ovom LINKU Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Generalni direktor SZO je 30. januara Novi koronavirus (COVID-19)2020. godine proglasio epidemiju novog koronavirusa izvanrednim javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja. Dan poslije, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, formiran je Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva za poduzimanje mjera zaštite stanovništva od novog koronavirusa (COVID-19), a potom i krizni stožeri kantonalnih ministarstava zdravstva.

Federalno ministarstvo zdravstva u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH te kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo, kao i Graničnom policijom BiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Ministarstvom civilnih poslova BiH intenzivno koordinira i provodi mjere u cilju ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, a sukladno  preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Nadležne institucije u Federaciji BiH su u stalnom kontaktu u cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora, te se prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Comment here