BiHVijesti

OBILJEŽAVANJE 26. GODIŠNJICE RATNOG ZLOČINA POČINJENOG U AHMIĆIMA

Ahmići su malo selo u srednjoj Bosni, u kojem je za jedan dan ubijeno 116 osoba. To je bio najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata. I ove godine će biti upriličeno obilježavanje godišnjice od ubijanja civila u Ahmićima, ali i drugim mjestima u općini Vitez, i to od danas 12. do četvrtka, 18. aprila.

Organizatori obilježavanja godišnjice su Medžlis IZ Vitez i udruženje „16. april“, a godišnjica će biti obilježena pod sloganom „Tragamo za istinom i gradimo suživot”. Obilježavanje počinje 12. aprila u džamiji u Ahmićima, a prigodnim programima će biti nastavljeno i do 18. aprila, kada će biti obilježena godišnjica terorističkog napada na stanovnike Starog Viteza, dok će centralno obilježavanje biti održano 16. apila u Starom Vitezu i Ahmićima. Podsjećamo, pripadnici HVO-a su poslali cisternu punu ekspoloziva u pomenuto mjesto, koja je ekspolodirala u Donjoj mahali u Starom Vitezu, dok se u njoj nalazio Mujo Šahman, kojeg su pripadnici HVO-a zarobili i svezali u cisternu.

Zločin

U petak, 16. aprila, u 5:30 ujutro, HVO je istovremeno napao naselja Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska. Tog jutra, HVO vozila blokirala su glavne ceste, a napad je započeo sa tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu gdje su vojnici čekali i pucali na ljude. Male skupine od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane. Na kraju, Ahmići su teško razoreni. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bili žene a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije lokalne džamije su uništene eksplozivima. Prema Centru za ljudska prava u Zenici, od 200 bošnjačkih kuća, spaljeno je njih 180.

Presude

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, presudio je da su ti zločini bili zločini protiv čovječnosti, a jedan od izvršitelja ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora. Pokolj su otkrili mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske, i pukovnik Bob Stewart. Za ovaj zločin osuđeni su: Dario Kordić (25 godina), Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivnje. Drago Josipović dobio je 12,a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivnje.

Amila Žunić

Comment here