BiHVijesti

Objavljen Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo predstavio je Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS koji je od danas javno dostupan.

Puštanje u rad Registra rezultat je zajedničkog rada Ureda i Vlade KS, uz podršku misije OSCE-a u BiH.
Registar se može pronaći na linku: bit.ly/320t53q

“Svaka vlada koja radi na ovaj način može imati reformske iskorake. Transparentnost, otvorenost prema građanima i stručnoj javnosti su principi djelovanja šestorke koje smo postavili od početka”, rekao je premijer KS Edin Forto.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić naglasila je da ovo prvi korak istinske implementacije Zakona o prijavljivanju i kontroli imovine nosilaca javnih funkcija. Čestitala je Uredu za borbu protiv korupcije KS na danonoćnom radu prilikom unošenja podataka u registar.

“Suština svega što rade Vlada i Skupština KS jeste dati punu podršku implementaciji onoga što zagovaramo. Javni interes mora biti ispred privatnog i to moramo stalno ponavljati. Javna služba je na usluzi građanima, trošimo njihova sredstva i moramo imati odgovornost prema tome”, naglasila je ministrica Brčić.

Ured za borbu protiv korupcije je kroz informacioni sistem omogućio da kroz različite vrste izvještaja podaci budu pretraživi, uporedivi i da se ostvari kontrola u punoj funkciji, istaknuto je.

“Kroz sistem će se svakodnevno raditi analize, utvrđivati i upozoravati na nepravilnosti. Tamo gdje se one utvrde ići će se i prema nadležnim institucijama. Javnost dakle o svemu može biti obaviještena potpuno transparentno”, naveo je šef Ureda Erdoan Kafedžić.

Istakao je da su propisane visoke kazne za one dužnosnike koji ne dostave imovinske kartone i to ne čine blagovremeno.

“Kroz informacioni informacioni sistem svakodnevno će se provjeravati ti rokovi, odnosno imenovani dužnosnici. Pratit će se i nesrazmjeran rast imovine te komunicirati o tome sa nadležnim institucijama, konkretno sa SIPA-om i Tužilaštvom”, pojasnio je Kafedžić.

Istakao je da je riječ o centralizovanom informacionom sistemu u kojem se sada nalaze svi podaci o imenovanjima zaposlenih, te javnim dužnoscima i njihovoj imovini.

Ambasador Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH, kazao je kako je Registar odličan izvor informacija za građane o načinu utroška budžetskih sredstava i da je pravo rješenje u skladu s evropskim normativima za borbu protiv korupcije.

Ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u BiH kazao je kako je uspostavljanje Registra od krucijalnog značaja za društvo te kako su zakonska unapređenja obaveza u prevenciji korupcije.

“I ovaj registar i Zakon su veoma relevantni za povećenje nivoa povjerenaj građana u nepristrasno funkcioniranje amnistrativnih, zakonodavnih i izvršnih tijela Kantona i drugih kantonlanih javnih ureda. Misija pohvaljuje napore ovog Kantona u sprečavanju korupcije. On može poslužiti kao uzor drugim kantonima i institucijama i pozivamo ih da krenu koracima Kantona Sarajevo”, istakao je ambasador.

Comment here