Vijesti

OPREZ: Trgovci automobilima prezaduženi pa varaju kupce

Bosna i Hercegovina već ima najstariji vozni park u Evropi i regionu, jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina. Zbog toga je Udruženje zatražilo hitno uvođenje ograničenja uvoza rabljenih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum Euro 5 norme izduvnih gasova sa sadašnjih Euro 4 normom. Takođe, ograničava se i uvoz novoproizvedenih motornih vozila koja ne ispunjavaju stadarde Euro 6 norme.

Trgovci automobilima na razne načine uvoze automobile u Bosnu i Hercegovinu. Neprijavljeni trgovci preko firmi koje su registrovane kao “d.o.o.” uvoze automobile i prodaju iste na tržištu. Ono što predstavlja problem je što kupci vrlo često budu prevareni od strane trgovaca. Naime, trgovci duguju ogroman novac firmama preko kojih uvoze automobile i nemaju papire za iste, odnosno papire čuva firma preko koje trgovac kupuje automobil u inostranstvu iz razloga osiguranja prema trgovcima zbog duga.

Kada trgovac proda automobil kupcu i uzme pare od njega onda nastaju problemi za kupca. Trgovac ga laže da su papiri na carini, da trebaju doći vrlo brzo i slično. Prava istina je da su trgovci dužni firmama preko kojih uvoze automobile i da su papiri kod te firme ali im ista ne daje sa razlogom. MUP obavještava kupce da ne nasjedaju na prevaru trgovaca i da prilikom kupovine odmah traže papire za automobil i nakon toga da predaju novac.


Comment here