BiHVijesti

Papa imenovao 13 novih kardinala: Fokus na marginaliziranim grupama

Papa Franjo imenovao je 13 novih kardinala, uključujući dvojicu pripadnika Katoličke crkve koji su pomagali migrantima i nekoliko njih koji rade u siromašnim zemljama ili u državama gdje su hrišćani manjina.

Papa je to saopćio iznenada, s prozora iznad Trga Svetog Petra, odakle se svake nedjelje obraća vjernicima.

Nekoliko kardinala koje je izabrao dolazi iz zemalja u razvoju, kao što su Kuba, Kongo i Gvatemala, dok su dvojica radila u većinski muslimanskim zemljama Maroku i Indoneziji.

Tri od 13 novoimenovanih kardinala su stariji od 80 godina i ne mogu glasati u konklavi za izbor novog pape.

Od dolaska na čelo Rimokatoličke crkve Papa se usredsredio u velikoj mjeri na ljude koji žive na marginama društva, uključujući migrante. Izabrao je dvojicu za kardinale koji su se tokom svoje karijere bavili migrantima.

Jedan od njih je nadbiskup Bolonje Mateo Zupi (Matteo Zuppi), Italijan koji je 30 godina vodio rimsku baziliku Santa Marija u Trastevereu, čija vrata su bila otvorena da dozvole beskućnicima da spavaju tokom hladnih zimskih noći.

Ta bazilika je centralno mjesto rimokatoličke dobrotvorne organizacije ”Sant Eđidio”, koja vodi programe kao što je nastava jezika za novodošle migrante, dijeli migrantima tople obroke i odjeću.

Drugi je Majkl Černi (Michael Czerny), jezuita kao i Papa, zvaničnik kojeg je papa Franja 2016. imenovao da pomogne u upravljanju kancelarijom Vatikana za izbjeglice i migrante. On je porijeklom iz nekadašnje Čehoslovačke.

Novi kardinali će zvanično biti proizvedeni u novo zvanje 5. oktobra u Vatikanu.

Comment here