LifestyleSavjeti

Pet greški koje usporavaju vaš metabolizam

Ako često idete u teretanu i tako sagorijevate kalorije, ali još uvijek imate probleme s gubitkom dodatnih kilograma i zadržavanjem idealne težine, možda je vrijeme da obratite pažnju na brzinu vašeg metabolizma.

Različiti faktori mogu utjecati na brzinu našeg metabolizma, tačnije, na broj kalorija koje naše tijelo sagorijeva u određenom vremenskom periodu. Izbor hrane i životni stil mogu biti krivci za spor metabolizam.

1. Ne jedete dovoljno

Iako je za smanjenje težine potrebno ograničiti unos kalorija, naš metabolizam se usporava kada je naš dnevni unos energije ispod našeg bazalnog metabolizma (broj kalorija potrebnih da bi naše tijelo funkcionisalo u stanju mirovanja). Kada dugoročno ne unosimo dovoljno kalorija, naša tijela ulaze u “režim gladovanja” kako bi se održale vitalne funkcije. Tada metabolizam pokušava sačuvati više energije sagorijevanjem manje kalorija. Dakle, ako želite da izgubite težinu, pobrinite se da jedete dovoljno.

2. Neadekvatan unos proteina

Ako ne konzumirate dovoljno proteina, to može imati loše posljedice na vaš cilj da izgubite kilograme. Svaka kalorija koju unesemo ima drugačiju reakciju na tijelo. Probava proteina ubrzava metabolizam za 20-30%, dok ga ugljikohidrati ubrzavaju za 5-10%, a masti za 3%.

3. Ne krećete se dovoljno

Kancelarijski poslovi i dugi sati koje provodimo za radnim stolovima, ne dozvoljavaju vam da budete dovoljno aktivni tokom dana. Međutim, za brz metabolizam, ključno je da se redovno krećete i radite vježbe tokom dana.

4. Loš kvalitet sna

Nedovoljna količina sna može imati loše posljedice na vaše generalno zdravlje. Loš kvalitet i malo spavanja, ne samo da usporavaju metabolizam, već i povećavaju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i depresije. Nastojite da spavate najmanje sedam sati svaku noć.

5. Konzumiranje pića s puno šećera

Konzumiranje gotovih, slatkih i gaziranih pića, povezano je s otpornošću na insulin, dijabetesom i gojaznošću. Istraživanja pokazuju da prekomjeran unos fruktoze povećava količinu masti oko struka i jetre.

Comment here