MagazinSavjeti

Pet stvari koje možete da uradite za svoj uspjeh

Iako je poplava kvazi i nadri i sličnih “fads”, odnosno, popularističkih principa kreiranju uspjeha, rijetki su oni koji zaista pristupaju uspjehu sa stanovišta životne discipline.

Iako su najbučniji obično baš oni koji iza sebe nemaju ni monetarni ni lični uspeh, i iako odlično prolaze i oni koji su odlični u štreberskom prepričavanju tuđih misli, više no u kreiranju nekog sopstvenog koncepta, istina jeste da je za svakoga ponešto i neko za svašta. Možda vam baš neka prežvakana priča pomogne da dobijete šut u but, a možda ste serijski učenik odnosno više volite da sebe tješite da nešto na sebi radite no da zaista radite. A možda, prije no što krenete da trčite – treba da hodate.

Meni je u jednom trenutku trebao presjek, rašrafljivanje i usmerenje, a to sam tada i pronašla. Voljela bih da mi povjerujete da danas, sada – možete promjeniti svoj život jednim udahom i odlukom. Odlukom da se danas sve mijenja. Da je kontrola u vašim rukama. Ali i da se spremite da zasučete rukave, isplačete sve što niste, pustite stege naučenog, ega i opravdanja, te se zaista bacite na posao.

Pet stvari koje možete da uradite za sebe i za svoj uspjeh počinju od osnova. Evo koje su to baze.

#1 Budite zdravi

Znam, deluje daleko od sve one frke koju “uspeh“ kao takav podrazumeva, deluje da je zdravlje nešto što dolazi samo po sebi i dato nam je. Nije. Ako planirate bilo kakav ozbiljniji posao, brzo ćete uvidjeti da ulaganje u svoje zdravlje i psiho-fizičko blagostanje nema cenu. Morate biti zdravi i morate biti lišeni bola. Ako vas nešto tišti, ako ste nezadovoljni, ako osjećate bol ili nelagodnost, lakše ćete doći i u stajna akutne bolesti. Iako se ne može sve predvidjeti, i iako ne zavisi baš uvijek sve od nas, ako išta jeste do nas – trebalo bi to da radimo.

Nega ne mora biti skupa, ali liječenje uvek – jeste. A u slučajevima kada ste preduzetnik, to vas može koštati i novca.

#2 Budite načitani

Ja sam neko ko ne zna da izdeklamuje pisce, likove, nabroji događaje po redu ili čak pamti ikakve detalje. Ali pamtim suštinu. Iz knjiga se uči na tuđem iskustvu, iz priča se spoznaje, a estetski i doživljaj koji dobijamo inspiriše. Ne samo što vam koncizno i jasno koncipiranje misli pomaže da ne zapostavite nikakav detalj kao i da svoje ideje konkretizujete, već će i vaši sagovornici i poslovni partneri to umeti da cene. Uložite u edukovanje o poslovnoj korespondenciji, pisanju, na kraju krajeva erudicija je stara koliko i civilizacija praktično; s razlogom.

#3 Učite jezike

Ako nista već u djetinjstvu redovno išli na neki tečaj jezika, krajnje je vrijeme da svoje vještine stranih jezika usavršite, a pre svega mislim na neki redovni ili ubrzani kurs engleskog jezika. Bogatstvo koje ćete otkriti ne sastoji se samo u vokabularu ili gramatici. Otkrićete alat kojim vam se otvaraju, kako kažu “vrata koja niste ni znali da postoje”. Jednostavno, drugačije je. Mnoge nacije, koliko god bile otvorene i demokratske, uvijek više cene kada makar pokušate da se obratite sagovorniku na njegovom maternjem jeziku. Pođite od sebe. Naravno, ne možete znati sve jezike svijeta. Ali u današnje vreme, makar engleski morate znati besprijekorno. Možda i dalje postoje brojna zanimanja u kojima eventualno i ne morate da komunicirate, ali ne radi se samo o komunikaciji sa ljudima. Tu su brojni izvori, materijali, knjige, ebooks, članci, na kraju krajeva i zabavni i edukativni sadržaj jednako. Svijet može da vam bude na dlanu ako gradite svoje znanje riječ po riječ.

#4 Networking, odnosno umrežavanje

Gradite svoju mrežu poznanika. Ovo je bez dileme najveće bogatstvo. Tokom studija ćete se prirodno povezivati sa ljudima, onima koji imaju donekle slična interesovanja kao i vi. Kasnije, kako se budete usmjeravali po ličnim i specifičnijim afinitetima, biće i lakše i teže. Lakše, jer ćete vi sami biti preciznije definisani i usmereni, a teže jer će biti sve manje onih baš sličnih vama. I to je OK.

Ali slušajte ljude. Slušajte njihove priče. Zanimajte se. Onda kada nemate ama baš nikakve koristi – pomozite. Pričajte o tome šta radite. Djelite vaše situacije. Ideje. Svijet je zatvoreno mesto samo kada smo mi zavoreni prema njemu i nije istina da ne postoje načini. Ali, moramo se zagledati u sebe.

Najteži rezovi su bili u tome da ne slušam ljude koje volim, a onda i da ljudima koje volim u lice nekad kažem da je sve što kažu glupost. Kada kažem glupost – mislim zapravo na pogrešno postavljene stavova bezirane na strahu i izgovorima. Naravno, lako je posle bitke biti junak i lako je gledati rezultate rada, ali zato uz toliki napor i trud ide i odgovornost, jer jednostavno shvatate da neki ljudi prosto vole da kukaju. Isto kao što imate serijske radioničare, odnosno ljude koji sebe teše da su nešto uradili time što stalno idu po radionicama, a ništa od onoga što čuju ne primenjuju, imate i one koji veruju da im je stanje u kojem su dato i da nemaju moć da na to utiču. Imaju. Imaš. Imate.

#5 Oprosti

Oprosti sebi greške. Uči iz njih i neka te inspirišu. Oprosti drugima što nešto ne razumeju. Oprosti nestrpljenje ili bes, oprosti ego. Kada zakoračiš unazad videćeš toliko jasnije sve o ljudima. I razumeti ih. Voleti. Razumećeš iracionalna ponašanja, razumećeš stres, razumećeš strahove, prepoznati ih. Ovo je jako korisno kada se nađete u poziciji rukovođenja timovima, jer će se tada strpljenje i razumevanje opravdati najviše.

Prostor koji one zauzmu nepovratno je izgubljen i van zone operativnosti. Mora se raščistiti. A istina je da osoba prema kojoj osećate bilo šta loše ništa nema od toga. Vi trpite. Onog trenutka kada isključite iz sebe “ali ne zaslužuje” ili pak “zaslužuje“ modus operandi, a fokusirate se na to da vi sami zaslužujete spokoj pre svega, vaš um postaje slobodan, a ta ista osoba gubi svaku moć, dok vi sebi vraćate istu.

Izbor je na vama.

Šta ćete sledeće učiniti u svom životu?

Comment here